Бренд руске дизајнерке Маргарите Панове отворио је последњи ревијални дан Serbia Fashion Weeka. Фризуре у ретро стилу употпуниле су пастелно плави, сиви, нежно жути и розе тонови. Дизајнерка је уклопила елементе високе моде и свакодневног стреет стила, у виду хекланих џемпера и хаљина од тила. Пистом је прошетало неколико модела у џемпер-хаљинама, чиме је креаторка бренда Бy Марго показала како одређени комади могу да се употребе на функционалнији начин. Како је Маргарита Панова и сама рекла, не воли зиму и инспирацију за свој рад, па и ову колекцију проналази у пролећу и лету.

Најзначајнија модна ревија!

Сјајна атмосфера владала је током ревије дизајнера Ерика Росете. Док су се смењивали смели комади мушког доњег веша и манекенке обучене у војном стилу, у складу са атмосфером, светла су трептала црвено, као током ванредног стања док су се пистом смењивали комади у бојама старог злата, маслина и црнине. Дизајнер је класичним свакодневним комадима додао свој лични печат: мушка атлет мајица са прорезима и капуљачом, женски комбинезон са корсетом одозго, мушка мотор јакна од плиша, плус сизе женски сако у боји старог злата у функцији хаљине. Популарне бомбер јакне биле су незаобилазне. Сваки од приказаних комада слао је јасну и гласну поруку: пажња, гледај мене! Ревију су затвориле три свечане женске тоалете, подједнако интригантне као и остатак колекције.

Марина Илић приказала је свечане хаљине у којима је доминирала љубичаста боја. Свака хаљина је на себи носила детаље разних боја, највише розих у облику палме и листова. На неким деловима хаљине истакле би се и ресице и наборана тканина. Уз дугачке вештачке трепавице, које су биле упечатљиве, лице је красила шминка правих пролећних боја. Занимљив детаљ на моделима била је стилизована конструкција у облику атома због симболике коју носи назив колекције “Atomic flower”. Инспирацију је тражила у природним појавама и појавама које се дешавају у данашњем модерном добу, рекла је Марина. “Неочекиван поклон” за публику била је наша позната певачица Лена Ковачевић која је својом изведбом сад већ далеко препознатљиве нумере “Cafe caffe”, успела да учини ову ревију још занимљивијом и свечанијом. Ревија је заврсена срдачним поздравом креаторке и певачице које су прошетале заједно пистом, наравно уз аплауз одушевљене публике. Лена је посебно одушевљена оним што се дешава иза кулиса  Serbia Fashion Weeka и изјавила: “Ја сам одрасла у позоришту и за мене то одувек има посебну драж. Бекстејџ пред саму ревију изгледа као права позоришна представа, што је божанствено.”

Након наступа Лене Ковачевић која је подржала креаторку Мариниа, уследио је један од најпосећенијих блокова овогодишњег Serbia Fashion Weeka. Бројној публици представили су се Милица Тричковић, Бошко Јаковљевић и Еyмериц Францоис. Насмејане девојке дебитовале су на самом почетку ревије Милице Тричковић сјајним хаљинама, појавивши се попут месечине на ведром небу. Након хаљина пуних сребрних прелива, шљаштећих детаља и разноврсних перлица и крљушти, уследио је низ хаљина примеренијих за неке дневне, али сасвим свечане и посебне прилике. Толико детаља и цветних аранжмана на овим хаљинама заслужило је само црвени тепих и најоштрије критичаре који би пред овим занемели. Ови модели спадају у вединг колекције које су  новитет код Милице и у себи носе романтични сегмент који је свако приметио. Овај префињени низ на тренутак је прекинула појава изазовних, црних хаљина дубоких изреза и деколтеа, који су свакако у границама које жени омогућавају да остане комотног расположења и примереног стила једне даме. Плиш који истиче облине и савршено обликује женску фигуре упорпуњен је чипком, сатеном и кожом. Ревија се затим завршава не толико оштро и дикретно, већ хаљинама које најављују утицај барока и свега онога што он представља – на једној хаљини су се могле запазити и перле и цветни мотиви и бисери и сјај и све што се може замислити. Пуна утисака и емоција Милица се обратила новинама са пар речи: “С обзиром да сам учествовала на другим  Fashion Weekовима широм Европе, морам да истакнем да је Serbia Fashion Weeka мени омиљена Недеља моде јер има душу, има енергију и из године у годину организација је све боља. Сада је организација врхунска!”

Након свечаности коју је приказала Милица Тричковић  уследио је познати стил нашег креатора Бошка Јаковљевића. Уз брз ритам и брз и лежеран ход манекена и манекенки представљена је нова колекција ,,Мартини Весто” , пуна јарких боја и препознатљивог мешања спортске, елегантне и спортско-елегантне одеће. Женски модели имали су шминку јаких боја и неуредну, урбану фризуру која је била оличење скривене дивљине у свакој жени. Мушка одела била су спој најразличитијих модела, од сакоа јарких боја, преко животињских мотива, па све до оних најфинијих материјала са високим сјајем и одела прилагодјених за најсвечаније догађаје. Ово представља колекцију за храбре, за мушкарце који су спремни на промене у свом начину одевања, а самим тим то може бити почетак за велике промене и на животном плану. Ова колекција је за мушкарце који су спремни да се истакну и издвоје из масе. Бошко је насмејан и као и увек расположен протрчао сценом како би поздравио публику и без превише устезања  пружио публици пријатан осећај удобности на самој ревији, тако да  су се сви осећали изванредно и пријатно. Бошко је кроз хумор указао и на неке проблеме који су актуелни у нашој земљи и изјавио: “Ако гледате телевизију или читате новине, нама је битна само политика и сахране, колико се мени чини. У новинама читам тужне ствари док ме политика уопште не занима и не могу да утичем на њу нити сам део целог тог система. Ја волим да идем у биоскоп, у позориште и да пратим моду.  Зато сматрам да је овај догађај веома потребан, јер све што је лепо нама је потребно”.

Као звезда другог блока заблистао је и потпредседник Serbia Fashion Weeka  и официјелни члан федерације Високе моде, Еyмериц Францоис. Читава ревија почиње драматично и мистично попут музике која је пратила. Девојке са шеширима биле су добар знак да нас очекује једна веома префињена колекција пуна дамских манира и балских хаљина. За тренутак смо се вратили у осамдеете године прошлог века и подсетили се које су се вредности тада цениле и шта је у том периоду значила мода. Цела колекција била је у црној и белој боји, што се разликује од Еyмерицовог досадашњег рада. Тајанственост коју су донели женски детективски мантили појачали су делови од чипке која је додатно узбуркала страси на самој сцени. Ревија је била пуна драме и готике која се у нијансама провлачила кроз читаву колекцију. Наступ је често прекидан аплаузом публике која није успела сакрити своје одушевљење.

Addy Van den Kromenacker један је од првих иностраних дизајнера који се представио на првом издању Serbia Fashion Weeka. Холандски дизајнер представио је колекцију дамских тоалета са ренесансним мотивима. Романтични Купидон, приказан као млади дечак са крилима, луком и стрелом красио је елегантне свилене хаљине боје слоноваче заједно са витицама бордо-плавог цвећа и принтом златних украсних рамова карактеристичних за овај период уметности. Своје место под рефлекторима новосадске модне писте нашле су и чипкане црне и крв црвене хаљине са примесама готике: високе крагне и пуф рукави. Затим је публика могла да види тоалете у којима доминира црвена боја, чипка, ситан вез, перлице и неизоставни тил. За сам крај ове колекције која одузима дах примат су преузеле нежније нијансе небо плаве и пудерасто розе, доказ да овај дизајнер вешто барата са различитим стиловима, које је вешто уклопио у једну целину. Троструки аплауз понела је хаљина која је затворила ревију, попут богиње из неког чаробног царства, манекенка у хаљини од крупних плаво розе шљокица, док се током дефилеа аплаудирало још макар три пута а дизајнер је поздрављен уз изузетне овације из публике и громогласан дуги аплауз.

Три корака низ писту и већ на самом почетку ревије којом обележава јубилеј, двадесетогодишњицу успешне каријере,  креација Звонка Марковића већ добија аплауз и овације из публике. Колекција којом неизоставно влада црна боја, употпуњена је кожним панталонама, мајицама од тила, сукњама од твида. Упечатљиве су и кожне блузе и сукње скројене од делова материјала у троугластом облику.  Своје место на писти нашао је и прозрачан материјал црне боје цео прекривен белим и златним ситним бисерима, у форми хаљина и блуза. Уз акорде песме “Роyалс” поп певачице Лорде, Звонко је само још једном потврдио због чега влада домаћом модном сценом већ дуги низ година. Његове тоалете су безвремене, а стил препознатљив и упечатљив што се види у свакој од креација које је публика имала прилике да види. Вешто скројена чипка, сваки набор на месту, крој који прати линију тела и слива се као да је шивено по мери сваког од модела. Складна и свесно уклопљена употреба материјала је оно што овог дизајнера неуморно држи на српском модном пиједесталу. Манекенке на писти су зрачиле толиким самопоуздањем носећи креације Звонка Марковића да је то постало готово заразно и публика је још самопоузданије аплаудирала на скоро па сваку креацију која се пред њима појавила. Уз звуке песме “Дарк Парадисе” модели су понели контрасно беле хаљине, сачињене од богатог баршунастог перја са упечатљивим украсима на глави. Изгледале су грациозно и отмено попут неких ретких мистичних бића из најлуђих модних бајки.

Затварање Serbia Fashion Weeka обележиће ексклузивна ревија иконе светске моде, Thierryja Muglera, свечана додела награда и бројна изненађења.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment