Први мај је ширим народним масама познат као празник камповања, роштиља и окупљања са породицом и пријатељима у природи. Сви ми знамо да је у питању празник рада али ретко ко је упознат са чињеницом колико су дешавања везана за овај датум утицала на наш свакодневни живот.

Борба за права радника почела је на први мај

Давне 1886. године су радници једне фабрике у Чикагу одлучили да организују штрајк како би се изборили за своје право на осмочасовно радно време. Како је претходни век био обележен немилосрдним искоришћавањем радника, међу њима и деце, радничка класа је првог маја те године одлучила да подигне својствени устанак и успротиви се цветајућем капитализму тог периода.

Њихова молба се могла формулисати у три осмице – осмочасовно радно време, осам сати културног образовања и осам сати одмора.  За тадашње услове рада који су укључивали смене у трајању и до 18 часова то је био велики помак. Они су на тај начин желели да нагласе да су више од сирове радне снаге и да је и њима потребан живот.

Први мај – датум удружених снага радника

 

Први мај у сећање на удружене напоре радника

Штрајк је започео када је на чикашком Хејмаркет тргу око 40 000 радника кренуло да протестује. Радници су првобитно планирали да штрајк буде миран догађај намењен искључиво наглашавању сопственог апела, међутим, немили догађаји до којих је дошло 4. маја су ставили тачку на мировну агенду. Наиме, када је полиција покушала да растера окупљене штрајкаче, неидентификована особа је бацила бомбу на шта је полиција реаговала пуцајући на њих. Број жртава које је однео овај датум није познат.

Идеја да се први мај прогласи међународним празником рада је настала је три године касније на конгресу Друге интернационале у Паризу.  Тада је и одлучено да ће се, у част годишњице протеста у Чикагу, од тад па на даље на овај датум прослављати права радника широм света.

Реакција полиције је имала фаталне последице током догађаја који су започели на први мај

Први мај је омаж напорима храбрих радника који су се изборили за радне услове какве имамо данас, стога када будете у друштву за време празника наздравите и поједите по који ћевап за њих – мало је рећи да су заслужили.

 

Кристина Цветковић

Фотографије: pixabay.com

Leave a comment