Више стотина Новосађана прошло је кроз све активности у оквиру првог ОПЕНС дана. Манифестација је почела у кампусу Универзита у Новом Саду модерним циркуским перформансом „Ја умем да говорим“.

ОПЕНС
Заинтересовани су могли и да се опробају у циркуским вештинама

„Идеја нам је била да Отворимо врата ка свету вештина свим младима, било да је реч о уметности, било да је реч о другим вештинама или занимањима,“ каже портпаролка ОПЕНС2019 Ивана Милорадов.

Након перформанса и јавног часа, ОПЕНС дан настављен је у Кинеској четврти, клубу Квотер, који је био подељен на три различите целине. На самом улазу волонтери су свима делили мапе и слушалице, које су вам биле потребне како бисте чули о чему момци из Државног посла причају у исто време са 12 различитих предузетника.

„Мислим да је ово врло занимљив експеримент и сигурно никада овако нешто нисам видео. Испрва ми се чинило као да људи ни не слушају, док нису почели чак и питања да постављају. Тако да је ово заиста занимљив приступ предавању и надам се да је неко чуо оно што говоримо“, каже Владимир Елесин из Тегла’с.

 

ОПЕНС
Током једног од разговора

Истовремено су млади могли да слушају осниваче успешних фирми као што су ГИР, „Мокрин хаус“, „Вега ИТ“, „Шкрабац“, „Браћа буразери/Децкотзар“, „Црна овца“, „Дашко&Млађа“, „Тегла’с“, „Њуз.нет“, „Мудролије са Твитера“, „Разбеербрига“ .

 

„Јако је брзо прошло. И баш је било угодно разговарати са Дејаном Ћирјаковићем. Прешли смо пуно тема па су чак и људи који су нас слушали постављали нека питања. Али је мени у ствари било још занимљивије да сачекам сама и чујем разговор саа Зораном Јевотвићем из Црне овце јер заиста волим њихов сладолед и волеле бих некад и да радим нешто за њих,“ прича Ана Бабић, дизајнерка која стоји иза бренда Шкрабац.

Екипа из Државног посла била је овога пута у водитељској улози, а своје одушевљење нису крили.

„Заправо су били прилично занимљиви разговори. За неке од ових фирми нисам чак ни знао и изненађен сам колико су препрека многи ови млади људи успели да прескоче и постигну заиста велик успех,“ прича Никола Шкорић, познат као Драган Торбица из Државног посла.

Идеја ОПЕНС дана јесте да се што већем броју младих људи приближе све могућности које се нуде граду који носи титулу „Омладинске престонице Европе“ и младима који у њему живе. Део програма симболично је одржан у Кинеској четврти, будућој Креативној четврти, у којој би, реконструкцијом која је већ почела, прво требало да заживи први Омладински центар у нашој земљи. Већ следеће године то ће бити простор за све младе у Новом Саду, простор који ће невладине организације за младе моћи слободно да користе и који ће, поред забаве, садржати квалитетне пројекте и радионице за младе.

 

Фотографије: Владимир Величковић, ОПЕНС 2019

 

 

Leave a comment