Студентски покрет Нови Сад покренуо је петицију за укидање додатних трошкова студирања на Универзитету у Новом Саду. Осим у кампусу, петиција се потписује и онлајн. 

Петиција
До понедељка петицију можеш потписати онлајн

Незадовољни дугим чекањем одговора и реаговања ректората, студенти окупљени у Студентском покрету Нови Сад одлучили су да покрену петицију за укидање додатних трошкова студирања који неретко износе и више хиљада динара. Петиција се још данас (27. април) потписује код Његошевог споменика, а до понедељка се може потписати и онлајн, кликом овде. Досад је скупљено више од 1000 потписа.

Могући и протести

Пре нешто више од годину дана ректор Новосадског универзитета Душан Николић обећао је укидање додатних трошкова студирања, али до данас то обећање није спроведено у дело.

 

– Од покретања петиције из ректората се нису јављали, што нам говори доста о томе колико су суштински одвојени од студентског живота. Успех саме петиције је прилично дискутабилан, али Студентски покрет не бежи од могућих протеста у блиској будућности уколико нам захтеви не буду испуњени. Сами студенти су у причи са нашим члановима претходних дана показали да већу наду полажу у могуће протесте, него у саму петицију  – поручују из Студентског покрета.

 

Неки од додатних трошкова студирања за чије укидање се у Студентском покрету залажу су пријава испита, овера семестра, пренос испита итд. за које је неопходно издвојити и по неколико хиљада динара без обзира да ли је студент на буџету или не. Студентски покрет ће се у понедељак, 30. априла, обратити ректорату и министарству образовања са захтевом за укидање трошкова уз који ће приложити и ову петицију.

Сања Ђукић

Фотографија: Фејсбук страница Студентског покрета

Leave a comment