Када говоримо о фудбалским играма, несумњиво је да су ФИФА и ПЕС најпопуларније. Међутим, између ове две фудбалске симулације одувек је постојао известан ривалитет. Сваке године излази нова верзија, а ми ћемо сада упоредити ФИФУ 2018 и ПЕС 2018.

ФИФА 2018
ФИФА 2018 / Извор фотографије: savegameworld.com

ФИФА 2018

Изашла је прошле године у септембру, прилагођена Windows-u, Xbox-u, PlayStation-u, па чак и Нинтенду. Ово је двадесет пети наставак који је издала компанија ЕА Sports, а свима нам је познат њихов слоган на почетку сваке игре.

У овој верзији представљено је педесет два стадиона из дванаест земаља, укључујући и њихове нове стадионе. Коментатори игре су остали исти, а тиму Легенде је додат и Дијего Марадона, који се овога пута прикључио много млађем тиму.

ФИФА је у овој верзији додала и трећу лигу Бундеслиге, као и Исландски национални тим, национални тим Саудијске Арабије, женски и мушки тим Новог Зеланда, као и турску Супер лигу, са којом су обновили уговор.

Поред тога додате су брзе измене, које се могу извести приликом прекида игре, а додат је и нови Career Mode  где играчи могу пратити и преговоре о преласка у нови тим.

ПЕС 2018

ПЕС 2018
ПЕС 2018 / Извор: itnetwork.rs

ПЕС или Pro Evolution Soccer издаје јапанска компанија КОНАМИ. Верзија игре је изашла за све уређаје осим за Нинтендо Switch. У току прошле године изашла је и демо верзија, међутим она је имала ограничен број стадиона и клубова.

Пес има проблема са лиценцама, тако да ове године има само неколико клубова и неколико стадиона, са којима има лиценце, зато је изашла и посебна верзија са Барселоном.

Оно што нама свима недостаје у ПЕСУ, јесте опција „Become a Legend”, које нема у овој верзији ПЕС-а.

ФИФА или ПЕС?

Евидентно је да су обе компаније изузетно напредовале. Када се гледа почетак утакмице, делује скоро као да гледамо телевизијски пренос. Графичка решења су на завидном нивоу у обе ове симулације. Поред тога постоје и добре стране и лоше стране свега.

ФИФА тако на пример има доста проблема у игри, што је чак довело до тога да су поједини фанови и љубитељи ове игре чак протествовали, неки су пак направили и доста видеа које можете потражити и погледати. Заиста су у праву јер овакве грешке се нису догађале у много старијим верзијама игре.

Са друге стране имамо ПЕС, за који многи играчи кажу да се побољшао у односу на прошле верзије, поправили су своје грешке, брзину играча и лопте, итд… Ипак шта све то значи, ако имамо само неколико клубова са којима можемо играти.

Обе игре имају сличну цену, али и захтевају добре компјутерске перформансе.

Након изложених свих критика и похвала остаје питање, шта изабрати? Да ли уопште играти ове верзије 2018 или се једноставно вратити старијим верзијама? Или сачекати лето и видети какво ће бити стање ствари за нову верзију 2019?

 

Адријана Турајлић

Leave a comment