О лицемерју, манипулацији и положају жене некад и сад говори нова представа Новосадског позоришта – Хасанагица. Редитељ је Андраш Урбан, а премијера је заказана за уторак, 24. април, у 19 сати у Новосадском позоришту.

Хасанагиница

Хасанагиница, јунакиња позната и из народне књижевности и из драме Љубомира Симовића, оличење је немоћи жене у мушком свету. Прича о љубави, болу, понижењу и беспомоћности дата је у новом руху кроз глас и покрет глумице Марте Береш, у режији Андраша Урбана.

 

Занимао ме је женски лик данас као део манипулативне машинерије; који се то архетип пласира, верски, политички, системски, било који. Није тешко препознати однос према жени, тај лицемерни однос друштва у коме живимо – објашњава редитељ Андраш Урбан.

 

Марта Береш каже да иако пре представе обично истражује, овога пута је желела да остане отвореног ума.

 

Основно питање које се овде поставља је шта чинити када се човек узалуд бори и говори. Вратити се себи или вратити се извору, једино је решење у тим тренуцима – каже Марта.

 

Рађена по мотивима драме Љубомира Симовића, представа ће доживети своју премијеру у уторак, 24. априла, а репризе 30. априла, 10. маја и 30. маја. Репертоар Новосадског позоришта погледајте овде.

 

Сања Ђукић

Фотографија: Новосадско позориште

Leave a comment