У организацији Факултета техничких наука у суботу, 21.04.2018. године, одржава се 16. по реду Национално такмичење у роботици чији ће победници представљати Србију на финалном такмичењу у Француској. На такмичењу ће учествовати 20 екипа из Новог Сада и Београда, а придружио се и један тим из Лондона који ће равноправно одмерити снаге са нашим студентима.

                      Детаљ са Eurobot-а

Поред сениорског такмичења намењеног студентима, одржаће се и јуниорско такмичење на коме ће учествовати 23 екипе из Мале школе електронике из Београда.

Такмичење се реализује у Централној згради Универзитета у Новом Саду од 08.00 часова када ће тимови почети са првим мечевима. Очекује се да ће такмичење свечано отворити у 13.00 часова. 

Након свечаног отварања одржаће се даљи мечеви, а финални мечеви се очекују након 16.00 часова.

Тема овогодишњег такмичења је изградња нових градова уз помоћ робота. Екипе имају могућност да током мечева користе два робота, и да у директном мечу сакупе више бодова од противничких робота.

EUROBOT је међународно такмичење младих (претежно студената) из домена роботике које се сваке године одржава у другој земљи (Швајцарској, Русији, Француској, Немачкој, итд.) Прво такмичење је одржано 1994. године са девет екипа из четири земље, док је прошлогодишње окупило око 50 екипа из 30 земаља. На такмичењу може да учествује само по три екипе из сваке земље, што значи да оне земље које имају више екипа треба да организују своја изборна такмичења (Националне купове) на којима ће бити изабрани најбољи, те је главни циљ Националног EUROBOT такмичења одабир екипа које ће представљати Србију. Као и претходне године, финално такмичење ће се одржати у Француској, у граду La Roche Sur Yon од 9. до 12. маја.

Ми смо на EUROBOT такмичењу  учествовали већ 17 пута и увек имали запажен успех. Прошле године један од тимова са Факултета техничких наука освојио је II место што нас сврстава у ред веома успешних земаља.

Важно је да се напомене да су током меча роботи потпуно аутономни, како у енергетском тако и у управљачком смислу, и да после старта потпуно сами обављају задатак и решавају све настале ситуације. Реализација оваквих уређаја је веома озбиљан и сложен задатак па студенти уложе велики напор да би их довели до такмичарског нивоа.

Улаз је слободан.

Leave a comment