Крајем лета 2017. на згради у близини кеја, у Новом Саду, освануо је мурал. Они коју су били упућени у догађања у граду, вероватно су претпостављали да је то дело Жилијена де Казабјанке, док је друге овај Анђео вероватно изненадио.

Мурал на згради у Новом Саду
Мурал на згради у Новом Саду

Жилијен Де Казабјанка-Outings project

У последњих неколико деценија приметна је екпанзија уличне уметности. Mеђутим, Жилијен се досетио да премести и део музејских колекција на улице, односно фасаде. Године 2014. он је започео своју акцију под називом Outings project, у оквиру које преноси једно музејско дело на једну од фасада у граду. Жилијен ради у договору са музејем, односно на позив одређеног музеја и на свом сајту има услове који се морају испоштовати. То је управо мурал који ће он урадити, изложба његових радова и радионица за тинејџере и ширу заједницу.

Галерија Матице српске

Галерија Матице српске је овога пута била институција која је угостила и позвала овог уметника да гостује у Новом Саду. Стална поставка састоји се од дела српске уметности од XVI до XX века, што је био распон дела између којих је уметник Жилијен де Казабјанка могао да изабере једно које ће постати мурал.

Анђео Мира I – Стеван Алексић

Стеван Алексић је један од најзначајнијих српских сликара деветнаестог века. Школовао се у Минхену, који је тада био један од значајних уметничких центара. Нажалост, Стеван Алексић није био у прилици да заврши школовање. Вратио се у домовину и наставио је да се бави сликарством. Његова дела одликују историјске и религиозне теме, а управо његова слика Анђео мира, заокупила је пажњу Жилијена де Казабјанке.анђео на кеју

Анђео на Кеју

Након што се уметник упозна са институцијом са којом сарађује и након што изабере дело које жели да претвори у мурал, оно се штампа у на папиру. Када се дело преноси на папир, оно буде много већих димензија у односу на своју реалну величину. Овога пута, Анђео је одштампан у висини 12-15 метара. Мурал је постављен на фасаду зграде на Тргу незнаног јунака 1а, са погледом на Београдски кеј.

Outings projects

Преношењем музејских дела на фасаде у граду, можемо се поред уобичајених дела уличне уметности упознати и са делима класичне уметности, којој можда нисмо толико склони или једноставно давно нисмо били у музеју. Са друге стране, поред Жилијеновог дела, ту су и дела полазника радионице. Наиме, и полазници радионице су боравили неко време у овој институцији, како би се упознали са делима која се овде чувају да би потом могли да одаберу дело које ће и они пренети на неку фасаду.

Улица као музеј

Открили смо вам где се налази Жилијеново дело, али да бисте могли да видите дела учесника радионице, мораћете да се прошетате по граду и добро да се загледате у фасаде. Са друге стране, немојте ни пропустити да се подсетите и Стевана Алексића и да његово дело уживо посетите, уколико нисте до сад, ето прилике.

О новосадском Рису Фарида Руеде прочитај овде.

Адријана Турајлић

Фотографија: Галерија Матице српске

Leave a comment