Данас је у склопу европског пројекта „Самозаступници за основна права за особе са интелектуалним тешкоћама у Србији“ у школи „Милан Петровић“ одржано представљање пројектних резултата након чега је пуштен филм „Мој глас – Моја права!“.

Сви заслужују иста права!

Кампања „Мој глас – Моја права!“ је једна од завршних активности тромесечног пројекта „Самозаступници за основна права за особе са интелектуалним тешкоћама у Србији“ и посвећена је подизању видљивости права особа са интелектуалним тешкоћама које су често маргинализоване и изопштене из друштва.

Грађани су слабо информисани о правима ових особа, посебно оних који се тичу области социјалне заштите, али и области здравста и образовања. У пројекат су биле укључене партнерске организације из осам градова из Србије – из Београда, Панчева, Јагодине, Ниша, Суботице, Новог Пазара, Власотинца и Новог Сада. Пројекат је пласиран кроз групе за самозаступање, кроз трибине и медијска гостовања.

Радионица за све учеснике који су желели да знају више о њиховим правима.

А шта је самозаступање и зашто је оно важно као и резултате пројекта је приказала Душка Стојисављевић, која је била национални координатор.

– Особама са интелектуалним тешкоћама не треба ускратити право да сами доносе одлуке које утичу на њихов живот. Штавише, требало би помоћи њиховом оспособљавању за самостално функционисање и указати им на то која права ће им бити од помоћи онда када се одвоје од институције и прикључе заједници. Овај је процес двосмерна улица, што значи да грађани треба да одбаце предрасуде које имају и интегришу у своје друштво особе са интелектуалним тешкоћама – објашњава госпођа Стојисављевић.

Свако заслужује да ради и обезбеди себи довољно за живот.

Један од циљева кампање је био да се грађанима објасни да људи са интелектуалним тешкоћама могу да се адаптирају на животне услове ван иституције уколико им се пружи шанса. Многи од њих су радно способни, али немају прилику да те способности покажу јер нико не жели да их запосли. Кроз пројекат се радило и на томе да се развије самопоуздање код ових особа како би сигурније закорачили у нови живот. Сви учесници су задовољни резултатима и надају се да ће се инклузија наставити и након престанка трајања пројекта.

Текст : Јелена Врцељ

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment