Међународна VELUX награда (International VELUX Award) је највећи непрекидни, двогодишњи, глобални конкурс за студенте архитектуре – покренут је 2003. године у сарадњи са Међународном унијом архитеката (International Union of Architects – UIA).

Осмисли иновативно решење и освоји награду!

Међународни VELUX конкурс позива све студенте архитектуре, њихове наставнике и њихове школе да истраже тему дневног светла; да размишљају изван кутије – и размишљају о аспектима дневне светлости, било да се ради о друштвеној, социолошкој или еколошкој димензији светлости, или о томе како светлост, тама и боја утичу на нас ментално и физиолошки.

Награда је осмишљена као отворен идејни конкурс организован у две фазе: прво се одаберу два најбоља пројекта у сваком региону света, а потом одаберу два глобална победника.

Студенти се позивају да истраже тему „Светлост сутрашњице – Light of Tomorrow“ – како би се створило дубље разумевање овог одувек важног извора енергије, светлости и живота.

Главна тема обухвата следеће подтеме:

  1. Дневно светло у зградама (Daylight in buildings) – за пројекте који показују применљиве принципе за обезбеђивање дневне светлости и сунчеве светлости у зградама;
  2. Проучавање дневног светла (Daylight investigations) – за пројекте који се баве физичким својствима светлости, основама оптике и материјала, као и технолошким развојем, новим материјалима, складиштењем или транспортом дневне светлости.

Жири оцењује пројекте у складу са следећим критеријумима: рад са дневним осветљењем као предуслов за архитектуру, како се пројекат истражује и документује, како се пројекат бави савременим и будућим изазовима, степен експериментисања и иновација, као и целокупна графичка презентација пројекта и како се пројекат представља.

Укупан наградни фонд износи до 30.000 €. У зависности од резултата жирирања, Велика награда од 5.000 € по категорији биће додељена за најистакнутије пројекте (4.000 € за студента и 1.000 € за наставника). У зависности од резултата у сваком региону, награда од 1.250 € по категорији биће додељена за најбоље пројекте (1.000 € за ученика и 250 € за наставника). Жирију ће бити дозвољено да додели и посебне награде, укључујући награде за иновативну употребу VELUX производа.

Рок за пријаву учешћа и рок за постављање питања: 15. април 2018.
Рок за предају радова: 15. јун 2018.
Жирирање радова: јун 2018.
Објављивање резултата и почетак онлине изложбе: октобар 2018.

Све информације о конкурсу можеш погледати овде: International VELUX Award 2018.

Извор: najstudent.com

Leave a comment