У Београду је у организацији студентског удружења Istek Београд и под покровитељством Microsoft развојног центра у Србији, одржана локална рунда међународног програмерског такмичења – EESTech Challenge, а првопласирани тим иде на велико европско финале које ће се ове године одржати у мају, у Новом Саду.

                       Детаљ са хакатона

Такмичење је било организовано из два дела – тродневног стручног семинара и хакатона који је трајао 24 сата, када су се студентски тимови надметали решавајући задати проблем. Осам тимова од по три члана се такмичило за прво место, и пласман на велико европско финале. Хакатон се одржао у просторијама Развојног центра, а тимови су своја решења представили трочланом саставу инжењера из Центра. За овогодишњу област такмичења била је одабрана тема Big Data Analysis.

На свечаном отварању EESTech Challenge такмичења су поред председника удружења, Немање Јовановића, и главног организатора пројекта, Младена Сокића, говорили и проф. др Мило Томашевић, декан Електротехничког факултета, и Тадеј Курепа из Microsoft развојног центра у Србији. Заједничка порука је била да су студентска такмичења попут овог изузетно важна за усавршавање, надоградњу знања, али и даљи развој све популарнијих области, у овом случају Big Data Analysis.

Microsoft у Србији организује и подржава још неколико значајних међународних студентских такмичења – попут Bubble Cup-а који се организује једанаести пут за редом и представља одличну припрему за престижно међународно ACM такмичење из програмирања (Association for Computing Machinery Inc), или Imagine Cup-а, једног од највећих глобалних такмичења у иновацијама са вредним наградним фондом, и за које се ове године пријавио чак 81 тим из Србије.

Оба такмичења су и даље отворена за пријаве тимова из Србије:

  • Bubble Cup 11 отворен је за пријаве до 28. априла 2018., путем линка
  • Imagine Cup 2018 прихвата пријаве тимова и пројеката из Србије до 1. маја 2018. на сајту такмичења, или на страници за тимове из Србије.

Leave a comment