Јапан, од нас у много чему другачији, чудесан, помало необичан и тајанствен. 

Јапан
Извор: celebwallpapers.net

Јапан је острвска царевина која се налази на Далеком истоку. Он је архипелаг који чине 6.852 острва. Десета је најмногољуднија земља на свету, има око 130 милиона становника. Од друге половине XX века креће његов брз економски развој, кад постаје једна од највећих привредних сила у свету, после САД-а и Европске уније.

Услед богате културе Земље излазећег сунца, неке од познатих традиционалних занимљивости јесу кимоно, бонсаи, кабуки, сумо, оригами, бубњеви, синобуе флауте, као и савремени анимирани филмови – аниме, јапански стрипови – манге и технологија.

Богата је ризница јапанског културног стваралаштва у које убрајамо традиционалне фестивале, представљање разних уметничких дела и специфичне технике које се користе у уметности, позоришним представама, али и традиционалним занатима. Уз све богатство и раскош јапанске традиције, издвајају се три класичне јапанске уметности. Уметности финоће и једноставности чине мирисна церемонија, аранжирање цвећа и чајна церемонија.

Мирисна церемонија

ЈапанЦеремонија мириса или кодо, представља друштвени ритуал, јапанску уметност разумевања мириса и изражавања захвалности према њему. Према легенди, мирисно дрво се насукало на обалу острва Авађи. Чудесно је мирисало када би било близу ватре, а убрзо је предато локалним званичницима. Према историји то дрво је стигло у Јапан са залихама за грађење будистичког манастира. Његова првобитна намена била је религиозног карактера, а временом се пали и у знак захвалности. Ова церемонија спада у једну од најпопуларнијих традиционалних јапанских уметности. Кроз овај ритуал се медитира, сједињује са природом, чисти тело и мисли.

 

Икебана, кућа богова

Јапански народ ужива у лепоти атмосфере, стога се труди да направи ту атмосферу и прикаже оно најлепше у њој. Јапанци то постижу уз помоћ икебана, које представљају уметност аранжирања цвећа. Праве је веома пажљиво и по одређеним правилима. Праве икебане се разликују од обичног аранжмана, а основна разлика између њих је у духовној позадини. У јапанској култури икебана има посебно значење јер се верује да је то кућа за богове. Кроз икебане се може сагледати и вештина, као и читава атмосфера коју она ствара. Јапански народ кроз цвет икебане посматра читаву природу, снагу земље и благослов сунца. Смисао икебане је осећај хармоније у свему живом.

Јапан
Извор: jpninfo.com

Чајна церемонија

Чајна церемонија или пут чаја представља традиционални јапански начин припремања и послуживања чаја. За ову церемонију употребљава се посебна врста зеленог чаја у праху, која се првенствено разликује од чаја који се користи у свакодневној употреби. Овај ритуал траје приближно четири сата и обухвата оброк (ćakaiseki) и два служења чаја (koić i usuče). Ова церемонија је у прошлости била привилегија искључиво аристократије, међутим данас је распрострањена захваљујући зен мајстору Сен но Рикју.

Јапан
Извор: www.hoshinoresorts-magazine.com

Јединствена јапанска култура представља мешавину елемената различитих култура, што се може закључити на основу начина одевања, исхране и културе становања, где се може видети да у њима коегзистирају традиционални јапански, кинески, али и западни европско-амерички стил. Може се рећи да је карактеристика Јапанаца да одређене добре стране културних утицаја адаптирају својим потребама, без негирања традиционалних културних извора.

 

Милица Гвозденац

Leave a comment