Која је улога и значај Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине, објаснио нам је секретар Савеза Саво Мучибабић.

Savez
На једном од фолклорних сусрета у организацији Савеза

Шта је један народ без културе? Ако мало застанемо, и замислимо се над овим питањем, схватићемо да је суштина сваког бића, народа или друштва у целини, у одређеном смислу, управо култура.

Да ли и колико радимо на њеном неговању и очувању, као и на ком је месту у нашем друштву култура данас, разговарали смо са Савом Мучибабићем, секретаром Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине.

Savo Mučibabić, Savez
Саво Мучибабић

Културно-уметнички аматеризам је прва степеница културе. Стваралаштво аматера представља културну посебност и драгоцену ризницу и његов значај за културу Војводине је немерљив. Његов највећи значај је у очувању националног идентитета и нематеријалне културне баштине.

 

 

Према истраживањима која је Савез током година спроводио, у око 80% места у Војводини једини облик културе јесу различити облици културно-уметничког аматеризма, а више од 70% укупних програма у култури Војводине чине програми аматерског колектива. Мучибабић истиче који су главни циљеви Савеза.

Пре свега, омасовљавање, затим децентрализација културе – наше  манифестације одржавају се у великом броју места у Војводини и то нису увек градови. Након општинске смотре, најбољи такмичари се сусрећу на зонском такмичењу. То је један организовани систем, а као резултат има подизање квалитета културно-уметничког аматерског стваралаштва.

Савез већ више од 4 деценије организује велик број активности путем којих промовише културу и шири дух уметности и њених вредности, како нашег народа, тако и мањинских група које живе на овом простору. Само неке од активности савеза су: смотра рецитовања, смотра сценског стваралашта (деца, млади, одрасли), различите смотре фолклорног стваралаштва, ликовног стваралаштво, едукативни семинари, изложбе, итд.  

Наша одговорност према младима је да Савез ради и организује манифестације. Ово све смо годинама градили и никад није било спорно да ли ће  се манифестације одржавати. Ова деца данас су, када је брига власти у питању, ускраћена за право на културу.

Савез
Саво Мучибабић отвара рецитаторску смотру у Бачу

Упркос циљевима којима тежи и активностима које спроводи, Савез не добија довољно подршке од стране градске управе.

Апсолутно је све теже организовати манифестације јер наша држава не води бригу о младима. Апсолутно не води рачуна. Ова власт подржава насиље, незнање, неактивност. Имали смо један систем који није ваљао, али водили су рачуна о младима и млади су тада били укључени у разне активности. Данас то више није тако. Нажалост, тренутно влада потпуна небрига, како на локалном, тако и на већим јединицима.

Да је Савез ипак на добром путу потврђују до последњег места испуњене сале на свакој досад одржаној манифестацији.

Масовност је не само при одзиву, него и у чланству. Преко 10000 људи било је укључено у 1800 облика. Све наше активности су посећене. Била је недавно рецитаторска смотра, била је пуна сала. Да не говорим о фолклорним догађајима. Реч аматеризам долази од речи аматео што значи ширимо љубав. Љубав према уметности, љубав једних према другима. То ову причу чини још лепшом.

Смотре које Савез организује разликују се од сличних манифестација и по свом едукативном карактеру.

Као што у спорту постоји лига, тако су смотре наше такмичарске лиге. Увек после смотре жири разговара са такмичарима и њиховим менторима, тако да оне имају и едукативни карактер. Наше манифестације се разликују од свих других. На различитим нивоима, то је једна пирамида успеха и оне постављају један вредносни систем.

Ипак, Мучибабић додаје и да наставници у школама, који би међу првима морали децу и младе да усмеравају ка поштовању и неговању културе и традиције, то често не чине.

У школама је недовољан рад са ученицима. Овај вид активности је факултативан, а најдрастичнија ситуација је у музичком домену. Некада смо имали смотру хорова и оркестара, а данас их имамо у целом граду 2-3. Наставници нису довољно мотивисани за ваннаставне активности, те и ученици имају мање прилике за дубље упознавање са различитим видовима уметности. То су све озбиљне ствари којима би ова држава морала да се позабави.

Савез део Европске аматерске асоцијације

Без обзира на изазове са којима се сусреће, Савез успешно спроводи своју мисију, а потврде о томе добија из целог света. Већ две године Савез је члан Европске аматерске асоцијације – АМАТЕО.

Савез је недавно примљен у Европску мрежу АМАТЕО у коју су укључена 32 удружења из двадесетак држава, што ће допринети унапређењу културног дијалога, културне мобилности, размене, заједничких пројеката и разумевања.

За 2019. годину, када се прославља титула Нови Сад – омладинска престоница Европе, Савез планира тродневну манифестацију у којој ће учествовати десетак европских држава. До тада, настављају се планиране активности, од којих нас у априлу очекује Покрајинска смотра рецитатора „Песниче народа мог“, која се традиционално одржава у Сечњу.

 

Сања Ђукић

Фотографија: Приватна архива

Leave a comment