Инстаграм је већ неко време далеко популарнији од Фејсбука. Због чега је то тако и шта то Инстаграм има, а Фејсбук не?

До пре неколико година, Фејсбук је био изнад свих осталих друштвених мрежа. Путем њега смо се дописивали, постављали фотографије и статусе, играли игрице и водили разноразне странице. А онда, бум. Инстаграм је засенио Фејсбук и дан за даном привлачио је све више нових корисника. Данас је Инстаграм најпосећенија друштвена мрежа. У наставку прочитај због чега је тако и зашто је Фејсбук остао у сенци.

  1. Фотографије говоре више од хиљаду речи

 

Фотографије су, на Инстаграму, на првом месту. Ако желиш да поделиш своје мисли, нећеш то моћи да учиниш једноставном објавом статуса, као што је то случај на Фејсбуку, већ ћеш морати да поставиш фотографију и да потом, испод ње, по жељи, напишеш оно што желиш. Истина је да људи више уживају у фотографијама него у читању дугих текстова, што значи да неопходност фотографија, за разлику од Фејбука, где оне нису нужне, привлачи њихову пажњу.

  1. Инстаграм приче

Уколико, пак, ниси неко ко воли често да поставља фотографије, ту су Инстаграм приче. На њима можеш да поделиш своје мисли, слагања и неслагања, препоруке, омиљену музику, храну или места на којима си у одређеном тренутку. Раније су приче биле ограничене на трајање од 24 сата, а сада можеш да их сачуваш и да допустиш својим пратиоцима да их гледају колико год пута желе.

  1. Више реакција пратилаца

 

На Инстаграму, помоћу хештегова, ознака на фотографијама, а и због веће концентрације људи на тој друштвеној мрежи, без сумње ћеш добити више лајкова и коментара. Теби, као особи која се не бави послом за који су битне друштвене мреже то можда и није толико битно, али је интеракција на Инстаграму генерално много боља.

  1. Могућност напретка и успеха

 

Било да продајеш одећу, обућу, накит или нешто друго, Инстаграм ти пружа прилику да се испромовишеш, да допреш до људи и да побољшаш свој приватни бизнис. С друге стране, ако си блогер, јутјубер или ако имаш било какве везе са радом на друштвеним мрежама, Инстаграм је најбоља могућа платформа, на којој ће те брендови најпре приметити.

  1. Једноставност коришћења

 

Инстаграм је апликација која омогућава постављање фотографија и прича и дописивање. Све то имаш у оквиру једне апликације. С друге стране, инсталирање Фејсбука изискује да инсталираш и Месинџер, путем кога ћеш размењивати поруке са својим Фејсбук пријатељима. Осим тога, многе ствари са Фејсбука (игрице, примера ради) не можеш да играш преко телефона, осим ако и њих не инсталираш, а јасно је да је људима једноставније да користе телефон, који је са њима где год да су, него лаптоп.

  1. Млађа популација је на Инстаграму

 

Млађој популацији свакако су досадиле маме, баке и тетке које су се сјатиле на Фејсбук и жељно ишчекују сваку њихову објаву како би могле да их прокоментаришу. С друге стране, на Инстаграму је више младих и из тог разлога млади све више користе ту апликацију, ”бежећи” међу своје вршњаке.

Ања Минић

Фотографије: Unsplash

Leave a comment