Колики год да си љубитељ овог популарног пића, верујемо да не знаш баш све о њему. Припремили смо за тебе неколико непознатих чињеница које ће те засигурно изненадити. Па, да кренемо!

пиво
Као за многе ствари постоји наука и о пиву, производњи пива и улози појединих састојака у процесу кувања и варења и та наука о пиву се зове Zythology. Назив је изведен из грчких речи зито (пиво) и логос (учити, проучавати).

Прве лименке 1935. године!

Најстарији оглас за пиво је изгледао тако да је прсата жена у рукама држала врч пива, а испод фотографије се налазио натпис „Пијте Eble  пиво – пиво са срцем лава“ који је био нацртан на глиненој плочи 4000 п.н.е.

Шокантна информација је та да је хмељ који се користи у производњи пива из исте породице биљака као и марихуана. Тачније материја која пиву даје горчину припада фамилији Cannabaceae.

пиво
Најстарија пивара на свету основана је 1040.године близу Минхена.

Производња пива – племенито занимање за жене

У Египту је мушкарцима законом било забрањено производити и продавати пиво, док је у прошлости производња пива била сматрана племенитим занимањем за жену. Она би морала бити веома лепа и племенитог рода да би могла производити пиво у древном Перуу. Такође је постојало правило Бабилонског краља Хамурабија да се свака жена која послужи покварено пиво мора утопити.

Да ли сте знали да Чеси пију највише пива по глави становника од свих осталих људи на свету? Док је Белгија земља са највећим бројем брендова пива, а у свету данас постоји око 400 врста пива.

пиво
Пиво је најпопуларније пиће на свету, после воде и чаја, а такође кажу и да је најконзумираније јер људи широм света обожавају пиво!

Пиво које има 67,5% алкохола

Знате ли шта је „Brewmeister´s Snake Venom“ (у преводу Пиварев Змијски отров)? То је најјаче шкотско пиво на свету које има 67,5% алкохола у свом садржају. А најскупље пиво на свету је белгијско пиво „Vielle Bon Secours“  јер једна боца пива кошта око 850 евра.

Пиво спречава стварање камења у бубрезима

Пиво има позитивне стране што доказује истраживање које је објављено у америчком журналу епидемиологије, које каже да пиво спречава стварање камена у бубрезима за 40% уколико дневно конзумирате флашу пива. Пиво такође јача кости јер је богато силицијумом који повећава депоновање калцијума и минерала у коштаном ткиву.

 пиво

И за крај, за пивопије једна корисна информација! У компанији Гинис истичу да је након сипања пива потребно пустити га да се одмори тачно 119,5 секунди пре испијања. Значи пустимо и пиво мало да одмори… и живели!

 

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: unsplash.com

 

Leave a comment