Како донети једну од најважнијих одлука – шта студирати?

одабир факултета
Понекад није лако одлучити који факултет уписати

Одабир факултета, а самим тим и свог будућег занимања, једна је од највећих животних одлука. Вечито је питање да ли смо способни да са 18 или 19 година одаберемо свој пут. Вечито је питање и да ли требамо да упишемо оно што волимо или оно што ће нам, једнога дана, донети добар посао. Да ли треба да послушамо родитеље, баке, деке и тетке или, пак, треба да се водимо оним што сматрамо најбољим за себе? У наставку ти доносимо неколико савета који ти могу помоћи да донесеш најбољу могућу одлуку.

 

  1. Одлучи где желиш да студираш и информиши се

Одлучи о томе где желиш да студираш. Надамо се да ти то не представља проблем. Када то урадиш, погледај који све факултети постоје у том граду и потом проучи све смерове који су доступни на њима. На основу предмета који ти иду, моћи ћеш да закључиш шта ће ти мање или више ићи и у ком смеру треба да кренеш. Ако си нпр. у средњој школи био добар у српском или енглеском, размисли о томе да упишеш неки језик. Ако си био добар у математици или хемији, размисли о природним наукама, електротехници или сл.

 

  1. Не иди за пријатељима

Уколико и они желе да упишу факултет у истом граду као и ти, или чак исти смер – то је сјајно. Међутим, ако сви иду на једну, а ти на другу страну, немој да кренеш за њима. Уколико сте стварно добри пријатељи, одлазак на факс неће променити ништа у вашем односу, а ти ћеш у новом граду или на свом смеру упознати ново друштво и већ кроз два или три месеца нећеш бити усамљен као првог дана.

одабир факултета
На факсу ћеш упознати много нових колега
  1. Распитај се

Никако не слушај оне старије студенте који критикују професоре и говоре како је факултет страшно тежак. Међутим, лепо је чути некога ко је озбиљан и искусан и ко ће ти, на основу свог искуства и искуства својих колега, дати неколико савета који ти могу помоћи око пријемног или, на крају крајева, око одлуке да ли је одређени факултет прави избор за тебе.

  1. Студирај оно што те занима

Не препоручујемо ти да упишеш нешто перспективно, ако то није у сфери твојих интересовања. Најбоље је да упишеш оно што волиш и оно што ћеш учити са задовољством, јер ће ти, самим тим, студирање пасти много лакше, а и свој будући посао ћеш сигурно радити са већим жаром.

 

одабир факултета
Кад радиш оно што волиш, ништа није тешко
  1. Не очекуј да ће ти све на факултету бити занимљиво

На крају, важно је да знаш да ћеш и на факултету, као и у средњој школи, имати предмете који те неће много занимати и који ће те намучити. Наравно, биће и оних које ћеш волети и учити са задовољством, али најбоље је да се одмах припремиш на то да ће ти неки бити омиљенији, а неки мање драги. Стога, када будеш гледао распоред будућих предмета, немој да одустанеш када видиш неки предмет који ти се на први поглед не свиђа.

 

Aња Минић

Фотографије: unsplash.com

 

Leave a comment