Први април је међународни дан шала и „подвала“ који се слави на подручју Европе и земаља Запада.

 

Док размишљаш о томе како да зафркнеш своје ближње, можеш погледати како је заправо дошло до стварања првоаприлске традиције.

Занимљиво је да не постоји једна сигурна историја овог празника. Историчари и дан данас дискутују о томе која од неколико заступљених теорија је истинита. Три најистакнутије теорије о настанку првог априла су теорија поезије, теорија календара и пецарошка теорија.

Теорија поезије

Теорија поезије

Поједини тврде да прича  енглеског песника Џефрија Чосера која датира из 14. века представља прво спомињање првоаприлских шала у историји. Наиме, у тој причи лисица превари петла (и замало га поједе) тако што му каже 32 дана од почетка марта. Како је тај датум први април, многи су почели да асоцирају ову причу са историјом празника.

Теорија календара

Теорија календара

Неки људи, пак, верују да је традиција започела на основу календарских догађаја који су се обележавали пре неколико векова.

Под те догађаје се најпре убрајају такозвани „фестивали обнове“ који датирају још из периода Старог Рима. То су биле прославе почетка нове године или сезоне, када би се међуљудски односи обрнули и слуге постали господари и деца би добила контролу над родитељима.

Ова теорија је такође подупрена чињеницом да су поједина друштва током средњег века славила Нову годину у марту, на почетку пролећа. Како се након неколико векова та традиција проредила и све је мање било таквих група људи, постоји теорија да је први април као традиција настао услед исмевања оних који Нову годину славе на почетку пролећа а не 1. јануара.

Пецарошка теорија

Пецарошка теорија

Ова теорија предлаже да првоаприлска традиција потиче са простора Француске и Холандије и да датира од 1500. годинe.

Основа за ову теорију потиче од пецароша који су приметили да су француски потоци пуни рибе око првог датума – те да их је лако „прећи“ и уловити. У појединим деловима Европе је овај датум заправо и познат као Дан априлске рибе.

Из тог сазнања се и развила традиција примењивања практичних шала на другима, нарочито у Француској. На подручју Француске је и даље уобичајено првог априла залепити рибу од папира на леђа другог или поклањати чоколадне рибице.

Иако није познато тачно како је први април настао, битно је да се традиција смеха и шала одржава.

Препоручујемо ти да будеш на опрезу током првог априла и да узмеш ове теорије у разматрање – оне ти могу послужити као инспирација за осмишљавање савршене првоаприлске шале!

 

Кристина Цветковић

Фотографијe: Pixabay.com

Leave a comment