Након успешног организовања новосадске премијере документарног филма Миле Турајлић „Друга страна свега“, ноовосновано удружење ОФФ Нови Сад наставља са радом на промоцији и подршци ауторској, ангажованој, актуелној и алтернативној уметности. Други филм који ће ОФФ представити новосадској публици је дугометражни деби босанскохерцеговачког аутора Алена Дрљевића, награђиван на многобројним европским фестивалима – „Мушкарци не плачу“.

Резервиши своју улазницу на време!

Публика ће имати прилику да у суботу, 24. марта у амфитеатру СПЕНС-а, са почетком у 20.00 часова присуствује пројекцији филма, након чега ће бити организован разговор са глумцем Борисом Исаковићем, једним од водећих имена овог филма.
„Мушкарци не плачу“ бави се незавидним југословенским распадом са аспекта садашњице. За разлику од многих редитеља који покушавају да разлуче питање рата деведесетих и ратне заоставштине враћајући се у својим филмовима у те исте деведесете, Дрљевић преиспитује последице рата данас. Делом подстакнут истинитим догађајем, делом ослањајући се на фиктивни сценарио, Дрљевић гради причу о ратним ветеранима који се срећу у забаченом хотелу на „радионици помирења“. Радионица помирења нема за циљ само међусобно мирење у прошлости супротстављених страна, већ и мирење сваког појединца са сопственом прошлошћу. Најпроминентнија глумачка имена са екс-ју простора срећу се у овом филму – Борис Исаковић, Себастиан Каваца, Ермин Браво, Емир Хаџихафисбеговић, Леон Лучев – играју припаднике својих стварних националности, мање или више спремне на ово сучељавање.

Проткан посттрауматским стресним поремећајем, филм преиспитује и значење речи „мушкарац“ на нашим просторима, покушавајући да докучи ту мистификовану и глорификовану појаву „балканског мушкарца“ који баш никада не плаче.

Удружење ОФФ Нови Сад, чији је основни циљ афирмација алтернативне културе, одлучило се на организовање пројекције баш овог филма, подстакнут његовом актуелном темом, која се тиче свих који живе на нашим просторима, као и чињеницом да је новосадска публика само једном имала прилике да види „Мушкарци не плачу“, у оквиру фестивала Слободна Зона.

Улазнице за пројекцију филма „Мушкарци не плачу“ могу се резервисати путем званичног сајта или путем мејл адресе offnovisad@gmail.com.

Leave a comment