Удружење Фестивал еколошког позоришта за децу и младе (ФЕП) у Бачкој Паланци обележиће 27. марта Светски дан позоришта манифестацијом „КО то ИШТЕ Позориште“.

Дођи на Ко то иште позориште. Обележимо Светски дан позоришта заједно!

Овом приликом у градском биоскопу извешће се представа „Наши дани“ истакнутог драмског уметника, глумца и редитеља Радослава Ралета Миленковића, након чега ће уследити панел дискусија „Позориште у мом граду“.

Како је Бачка Паланка место без позоришта, а ФЕП једина паланачка организација која негује позоришну културу, 27. марта желимо да укажемо на све културне недостатке наше заједнице и да скренемо пажњу на проблеме у којима се налази културна сцена у Бачкој Паланци.

Током панел дискусије „Позориште у мом граду“ уметници из области драмског стваралаштва, представници Културног центра Бачка Паланка и представници локалне самоуправе Општине Бачка Паланка покушаће да одговоре на нека од круцијалних питања:

  • Зашто је позориште значајно?
  • Шта се десило са пројектом недовршеног позоришта у Бачкој Паланци?
  • Каква је културна понуда овог града?
  • Које су идеје и планови за решавање проблема недостатка позоришта у овој локалној средини?

Програм

Градски биоскоп Бачка Паланка, 19 часова
Представа „Наши дани“
цена карте: 300 динара
Због великог интересовања карте је могуће резервисати путем мејла на office@fep.org.rs.

Текст представе настао је драматизацијом сатиричних песама Владислава Петковића Диса („Наши дани“ и „Химна“) и најзначајнијих приповедака Радоја Домановића („Страдија“, „Данга“ и „Мртво море“) .

Градски биоскоп Пачка Паланка, 21 час
Панел дискусија „Позориште у мом граду“
слободан улаз

У панел дискусији учествују:

  • Глумац и редитељ Радослав Рале Миленковић
  • Глумица Смиљана Маринковић
  • Редитељка и директорка Фестивала еколошког позоришта за децу и младе Соња Петровић
  • Директор Културног центра Бачка Паланка Марко Кнежић
  • Начелница Одељења за друштвене делатности Општине Бачка Паланка Мирослава Шолаја

Панел дискусију води новинарка Сања Кљајић.

У граду без позоришта, ФЕП је једина организација која већ 24 године приближава позириште и културу младим Бачкопаланчанима, подстиче креативност, љубав према уметности и стваралаштву. У свој рад укључује велики број младих и деце из Бачке Паланке, околних места, али и региона. Фестивал је добитник многих престижних награда за своје стваралаштво у области културе и екологије. Узимајући у обзир искуство и традицију, који су основни придеви наше организације, преузимамо одговорност за преиспитивање културне понуде нашег града, у недостатку адекватних институција усмерених ка решавању овог проблема.

Више информација о Фестивалу можеш пронаћи на сајту, као и на Фејсбук страници и Инстаграм профилу фестивала.

Leave a comment