Искуцавање вишестраних радова и докумената уме да се одужи. Преправи, обриши, копирај, сачувај – све те ситне измене заједно могу одузети и превише времена када неке функције можеш покренути у секунди.

скраћенице
Да ли користиш ове скраћенице?

Како не би потрошио ни секунду више од онога што је потребно, навели смо 10 најкориснијих скраћеница на тастатури.

1. Копирање и лепљење текста

Ове скраћенице су ти вероватно већ познате али у случају да нису, треба их знати јер су можда и најкорисније на овој листи. За само копирање потребно је селектовати одређен текст и истовремено притиснути Ctrl и C. Исецање и лепљење текста на друго место се ради уз помоћ команди Ctrl и X и Ctrl и V.

2. Промена језика на тастатури

Уколико користиш више писама – код нас најчешће ћирилично, латинично и алфабет – а потребно ти је да их брзо мењаш (као рецимо када би писао овај текст), истовремено притискај типке Shift и Alt са леве стране тастатуре како би то учинио. Да би команда била валидна, потребно је претходно додати жељена писма у језичку опцију за тастатуру у подешавањима.

3. Отварање новог прозора/документа

Уколико желиш да отвориш нов прозор на интернет претраживачу или нов документ у програму као што је Microsoft Word, потребно је само да притиснеш Ctrl и N у исто време.

4. Отварање постојећег документа у програму или претраживачу

Уколико желиш одређен фајл да отвориш путем интернет претраживача или компјутерског програма, потребно је да истовремено притиснеш Ctrl и О.

скраћенице
Најкорисније скраћенице на тастатури

5. Чување докумената

Чување докумената се врши уз помоћ функције Ctrl и Ѕ, док је чување у одређеном простору и формату могуће одредити командом Ctrl+Shift+S.

6. Штампање докумената

Документ се одмах шаље на штампу уз команду Ctrl и Р.

7. Зумирање и умањивање приказа на екрану

Ову корисну функцију можеш применити истовременим притискањем типки Ctrl и + или -.

8. Претрага текста на страници/документу

У потрази за једном кључном речју или фразом у склопу текста неког документа или странице, само притисни Ctrl и F како би се појавио прозор где можеш укуцати жељену реч и на прозору ће се аутоматски појавити колико пута се реч јавља у тексту и те речии у тексту ће бити наглашене.

9. Отварање недавно затворене странице

Сигурно ти се дешавало да случајно угасиш таб на претраживачу који ти је и даље потребан. Овај проблем је такође решив у секунди, само притисни Ctrl, Shift и Т и страница ће се поново отворити у прозору претраживача.

10. Обрада текста

Понекад је обичан текст потребно истаћи, што се може учинити путем команди Ctrl и B за подебљавање, Ctrl и I за искошено писмо и Ctrl и U за подвлачење текста.

скраћенице
Уштеди своје време!

Време је превише драгоцено да би га трошио где не треба, па чак иако је у питању минут. Надамо се да ће ти уз ове пречице рад за рачунаром бити барем мало лакши и бржи.

 

Кристина Цветковић

Фотографија: unsplash.com

Leave a comment