У Будимпешти је од 12. до 14. марта одржано седмо такмичење за награду Oliver Roellinger, чији су главни организатори Ethic Ocean (организација за заштиту и очување животне средине и ресурса), кулинарска академија Ferrandi из Париза, хотелијерска академија Lycee Hotelier Dinard, Француска, Relaix & Chateaux, Факултет за трговину, туризам и хотелијерство из Будимпеште.

Гастрономи ПМФ-а на такмичењу у Пешти

Циљ такмичења је стварање свести код младих професионалних кувара да размишљају о одрживости и унапређењу животне средине мора, океана и других водених површина кроз припрему јела од риба, ракова, шкољки, мекушаца.

Задатак такмичења је да кроз припрему јела и теоријску презентацију млади кувари покажу своје знање, да га упореде са својим колегама из других земаља и да покажу колико знају и колико су посвећени теми овог такмичења.

На овом догађају који је поред такмичарског имао и едукативни карактер такмичили су се студенти са универзитета и факултета из Финске, Шведске, Мађарске, Словеније, Пољске и Србије.

Студенте су оцењивали наставници кулинарства са академија из Париза, шефови кухиња хотела Four Season из Будимпеште, ресторана са Мишелиновом звездом, директори организација које се баве одрживошћу развоја и заштите морског света, запослени у привреди и делатностима које се баве производњом, узгојем и пласирањем робе на тржиште широм Европе.

Студенти су оставили одличан утисак на организаторе, иако се нису успели пласирати на финално такмичење које се одржава у јуну месецу ове године у Паризу. Вредно пажње је и успостављање контаката између Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, Департмана за географију, туризам и хотелијерство са факултетима из других земаља у области гастрономије и хотелијерства које ће допринети квалитетнијем развоју и усавршавању наших студената.

Leave a comment