Microsoft и Microsoft развојни центар у Србији организовали су пету годину за редом „Женске приче о ИТ-ју“, са циљем да подстакну девојке и младе жене да развијају каријеру у области информационо-комуникационих технологија.

Karen Djoury, Microsoft

Догађај је био организован за студенткиње техничких, рачунарских и математичких факултета у Србији, а ове године се за учешће пријавило скоро 300 студенткиња.

Студенткиње су дочекали Драган Томић, директор Microsoft развојног центра у Србији, и Карен Ђоури, Software Engineering директор у Microsoft-у.

„Женске приче о ИТ-у“ је и ове године била добра прилика да студенткиње разговарају са запосленима, присуствују делу свакодневне атмосфере у развојном центру једне од највећих глобалних технолошких компанија, и упознају се са неким од решења на којима се у Центру ради. Током целодневног програма гошће су кроз интерактивне радионице сазнале више о могућностима које нуди каријера у ИТ сфери, а кроз личне примере запослених у Развојном центру добиле су и одговоре на питања шта је потребно да се пријаве за праксу или посао у интернационалној компанији, чак и током студија. Посебан део програма био је намењен и детаљнијем упознавању са пројектима на којима се ради у Microsoft развојном центру у Србији.

Мина Шекуларац, студенткиња прве године Електротехничког факултета на одсеку софтверско инжењерство истакла је да су догађаји попут овог прилика да девојке стекну самопоуздање и подстакну се да истрају у својим професионалним жељама и плановима. Она је такође подсетила да не смемо да заборавимо да је први програмер у историји била жена, Ејда Ловлејс, још у 19. веку.

Једно од последњих истраживања компаније Microsoft показује да многе девојчице постају заинтересоване за предмете из области науке, технологије, инжењерства и математике у узрасту око 11.5 година, али да већ око 15. године њихово интересовање за ове тзв. „СТЕМ“ дисциплине драстично опада. Када се овакав резултат стави у контекст све веће потребе за квалитетним, стручним, кадром у ИТ индустрији, јасно је да се девојчице заинтересоване за науку и ИТ морају интезивније подржавати и подстицати, како би се касније лакше определиле за школовање и професионалну каријеру у овим областима.

Развојни центар Microsoft-а у Србији у свом тиму има велики број жена које заједно са својим колегама раде на развоју светски признатих пројеката. Током претходних пет дружења, „Женске приче о ИТ-у“, угостиле су више од 500 студенткиња, а неке од учесница претходних дружења наставиле су каријеру управо у развојном центру, где су добиле прилику да креирају технологије будућности.

Leave a comment