Скупљање сличица је незаобилазан део одрастања, међутим да ли смо склони томе да овај хоби везујемо само за детињство?!

скупљање сличица
Које сличице сте ви скупљали?

Скупљање сличица некада                          

Као мали сви смо скупљали сличице, углавном у основној школи, почевши од сличица из жвака до оних посебних из серија, филмова, потом спортиста и слично. За поједине сличице смо имали албуме, неке смо лепили по свескама, књигама и успут где год смо стигли. На крају нам је свима ипак био циљ да се попуни тај један посебан албум, макар тај албум био и празна свеска која је намењена искључиво тој сврси.

Јесам ли престара за скупљање сличица?

Сада то чувено питање „Јесам ли престара за скупљање сличица?“. Да ли се поједине ствари превазилазе годинама или их једноставно несвесно одбацујемо зарад одређених друштвених конвенција?

Тренутно најзаступљеније сличице

Сваки пут када сте у продавници на каси једноставно не можете да видите кесице сличица које су ту одмах поред. По неки лик из популарног цртаног филма за нешто млађе и за наш нешто старије и одраслу децу, незаобилазан спорт. Пре свега преовладавају сличице фудбалера, Лига Шампиона, коју прате и сва друга фудбалска првенства, док се недге може наћи и НБА.

Да ли бисте ви скупљали сличице?

Фудбал је један од мојих омиљених спортова и на поклон сам добила албум за сличице Лиге Шампиона и тада сам се сама нашла пред питањем, шта сада? Је ли умесно да девојка од 26 година скупља сличице? Мој одговор је био потврдан. Као мала нисам успела да попуним ниједан цео албум, па зашто то не бих урадила сада? Коментари на мој нови хоби били су сасвим опречни, али мени је било најбитније да сам се сада једнако радовала сличицама, као и пре петнаест година.

скупљање сличица
Фудбал био и остао најпопуларнији

Где се мењати за сличице?

Сви се сећате стајања у школском дворишту са штосом дупликата и папиром на коме су вам записани бројеви сличица који вам требају. Шта сада када не идемо у школу, а скупљамо сличице? Ја нисам знала ниједну особу са којом бих могла да се мењам за сличице. Тада сам као и сваки миленијалац одговор потражила где другде, него на интернету.  Наишла сам на неколико сајтова  који су посвећени мењању сличица. Како су корисници из различитих градова Србије, понеки и из других држава, једини могући начин био је слање сличица поштом.

Попуњен албум

Било ми је потребно два до три месеца да попуним цео албум. После одређеног броја купљених кесица, почела сам наравно добијати исте дупликате, што је свима једнако фрустрирајуће. Најтеже од свега је ипак било чекати сваког дана у пошти у нади да ће баш тог дана стићи сличице за које сам се мењала.

Да ли је вредело?

Испунила сам своју жељу, скупила сам све сличице и што је најбитније максимално сам уживала у целом искуству. Стога верујем да је прави одговор на наше питање: остати дете.

Питала сам вас шта мислите о овоме и ево какве сам одговоре добила.

Немања (26): Мислим да је супер. Уколико те то интересује и чини срећним, зашто да не.

Предраг (26): Мислим да смо то прерасли.

Ивона (25): У начелу немам ништа против. Кул је кад људи имају хобије. Уколико су пак од оних који би дали велике паре за сличице које им недостају, откупљивали их преко интернета и слично, не бих била баш благонаклона према томе.

Адријана Турајлић

 

Leave a comment