Ново доба, нове технологије, нови послови. Ко је виртуелни асистент и чиме се бави?

Радни дан по твојој мери!

Одговор на ово питање даће нам Сузана Марјановић, која последње две године обавља послове виртуелног асистента.

– Виртуелни асистент је оспособљен за разне врсте послова од техничких, програмерских, маркетиншких, пројектних, консултантских, разних стручних знања, познавања језика до  креативних способности и осмишљавања разних идејних решења. Битни су  вештине, искуство  и веома је битна личност асистента. Он на тржишту рада може радити са клијентима из целог света – прича Сузана. 

виртуелни асистент
Сузана истиче да је и више него задовољна досадашњим искуством

За доброг виртуелног асистента потребно је да поседује особине као што су: организованост, флексибилност, знање из више области, контакти и емоционална и социјална интелигенција. Радни дан зависи од задатака које треба да урадите, те тако ниједан не мора бити исти.

– Мој радни дан траје од 8 сати или мање или више, зависи од обима посла. Постоји могућност усклађивања са приватним обавезама и могућност да део посла делегирам својим асистентима. Не морам устати рано ако ми одговара да радим касно. Некада радим у канцеларији са тимом. Највише радим каo project development executive za jедну компанију. Викендом  одмарам – објашњава Сузана и додаје да и овај посао може да буде стресан и напоран, али да уз добро организацију и помоћ асистената, све успева да постигне. 

И зарада варира: од хонорара до неколико плата.

– Радни сат  је у принципу скупљи него просечни управо због ефективности. Зарада је релативна, може  бити од хонорара, преко просечне плате, па до неколико просечних плата месечно. Битно је усталити редовну адекватну зараду коју можете повећавати, као и претварати сарадње у дугорочне.

Предности и недостаци

Недостатак посла виртуелног асистента је неизвесност која прати сваки предузетнички посао. Насупрот томе, предности су бројне.

– Кад се осврнем  уназад, сетим се да не постоји нерешив проблем и да могућности одређујем сама. Непроценљиво је сазнање да можете увек да се снађете. Моје искуство је ишло од сарадње на пројектима  у НВО сектору до учешћа у оснивању стартапа који је изазвао прави бум на тржишту. Тренутно ми је фокус на комерцијалном ауторском раду  о едукацији на којој радим и која ће се у оквиру стартапа проширити и на страна тржишта. У току је прелазак на канцеларијски рад, као и повезивање овог посла са мојом правном струком – закључује Сузана. 

 

Сања Ђукић

Фотографија: Приватна архива/freeimages.com

 

 

Leave a comment