Струковно удружење „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“, национални оператер програма Млади еко-репортери, уз подршку Електропривреде Србије (ЕПС), расписао је конкурс за еко рад „Енергетска ефикасност очима Младих еко-репортера“ на који до 1. априла могу да се пријаве млади од 11 до 21 године. Циљ међународног такмичења је да се решавањем локалних проблема покрену иницијативе за решавање глобалних проблема животне средине, а најбољи радови биће објављени у часопису „Хафингтон пост“.

Ево једног од начина за уштеду енергије!

Радови могу да буду у виду писаног есеја, фотографије или видео записа, а треба да се баве питањима смањења потрошње енергије, односно коришћењем енергије на ефикасан начин, попут употребе штедљивих уређаја и сијалица, побољшањем изолације, променама навика при кувању, прању, односно боравку у дому уопште (гашење сијалица и електронских уређаја када се не користе).

Млади се позивају да се баве питањима како ефикасније користити енергију, живети квалитетније и плаћати мање (на пример на нивоу школе или у свом домаћинству).

Еко-репортери могу да учествују на конкурсу самостално или у групи, преко својих школа, факултета или омладинских група.

Национални жири ће изабрати најбоље и наградиће првопласиране радове према старосним категоријама (11-14 година, 15-18 година и 19-21 године) и свим категоријама радова (писани есеј, видео запис, фотографије).

Међународни програм Млади еко-репортери (Young Reporters for the Environment – YRE) спроводи се више од 20 година и тренутно у њему учествује 35 земаља у којима се организују национална такмичења, док се првопласирани радови прослеђују на међународно такмичење.

Програм нуди младим ентузијастима могућност да се њихов глас чује, јер се најбољи радови промовишу на локалном и међународном нивоу.

Радови најбољих Младих еко-репортера са међународног такмичења биће објављени у часопису „Хафингтон пост“ и на међународном YРЕ веб-сајту.

Млади еко-репортери треба да истакну проблеме у животној средини и да мотивишу локалну заједницу на њихово решавање, а крајњи циљ је да се решавањем локалних проблема покрену иницијативе за решавање глобалних проблема животне средине.

Детаљно упутство за припрему радова Младих еко-репортера налази се на овој адреси. Радове за конкурс Млади еко-репортери достављају на е-маил: yre@feeserbia.com до краја априла 2018.

Извор: youth.rs

Leave a comment