Промене доносе могућности – Нидо Кјубеин

Многи људи панично беже од било каквих промена или подсвесно потискују  могућност да се она деси. Промена је једна од најтежих ствари, посебно јер је наш мозак премрежен да већину ствари изнова понавља, па чак иако нека активност није добра. Остајање на старом и провереном је сигурност, нема великих могућности да будеш повређен. И чак иако си свестан да ниси задовољан и да вероватно можеш боље, у том познатом кругу бар увек знаш шта да очекујеш.

Прихвати изазов или остани загљављен у рутини

Ипак, ма колико познато било безбедно и без превирања, уме да буде погубно. Можда ти зона комфора звучи као сто пута прежвакана и клише фраза, али и даље је истинита. У њој нема напретка, нема ризика. А шта се догађа када ништа не мењаш и стално се враћаш на исто? Стагнираш.

Нова искуства настају само ван поља сигурности

Промена је нешто најбоље што може да ти се деси јер буди адреналин, отвара простор за нова искуства и нове људе. Уме да буде застрашујућа, али управо то је знак да треба да је прихватиш. Ако се осврнеш уназад, приметићеш да се већина добрих ствари десила када си се отворио за нове прилике и када си доживео неке нове ствари.

Свака промена је лекција

Период транзиције може бити веома психички тежак и болан. Понекад су потребни и месеци да се навикнемо на нову ситуацију или људе. Но, то је период када највише учимо о себи и о другима.То је време када сазнајеш који су твоји лимити, шта све можеш да издржиш и колико  ће ти то бити потребно у будућности. Све су то лекције које ти указују који је твој животни пут, ко си ти и шта желиш.

Ризик је пут ка успеху

Хаос те чини флексибилнијим

Било каква промена захтева велику храброст и издржљивост, али и адаптибилност. Сваки пут када прихватиш неистражено и упустиш се у ту авантуру, постајеш флексибилнији и отворенији за даље промене. Такође, добијаш самопоуздање и спремнији си за све нове неугодне ситуације.

Најузбудљивије приче долазе из ситуација када си ризиковао

Једна од најпозитивнијих страна промена и ризика јесу забава и узбуђење. Несумњиво је пред тобом много више могућности и потенцијалних исхода него када стално играш на сигурно. Забавићеш се чак и у периоду размишљања о томе који би све могли бити резултати те промене. Промене готово увек гарантују и нове пријатеље, нове љубави и нове шансе. Можда и погрешиш, али имаћеш нову причу иза себе и бићеш поносан јер си био довољно храбар да се ослободиш рутине.

Тина Натарош

Фотографија: unsplash.com

Leave a comment