Овог викенда у Новом Саду одржава се промо викенд фестивала Piano City. Уколико сте пропустили ово дешавање синоћ, вечерас немојте!

Поново у Новом Саду – нишки џезери Eyot

Овог викенда се одржава PIANO CITY промо викенд у току којег су се синоћ у Културном центру представили Вељко Ненадић и бенд EYOT, а вечерас ће се новосадској публици представити Ивана Дамјанов и Коста Јевтић.

 

Piano City
Вељко Ненадић

Piano City фестивал нуди широк спектар жанрова и представља, између осталог, прилику да чујемо и откријемо нове младе наде ауторске музике. Једна од њих је и Вељко Ненадић који је синоћ отворио ово дешавање. Вељко је студент композиције на Музичкој академији у Београду. Има само 19 година и већ  20-ак награда са разноразних такмичења, како из Србије тако и из остатка света.Он је одсвирао неколико својих композиција, а неке од њих су: Контраст, Меланхоличне минијатуре, Свита за воз. Са нама је поделио утиске после наступа:

Одушевљен сам новосадском публиком и њеном реакцијом на моју музику. Овакви фестивали су круцијални за развијање односа према музици. Концерти, манифестације и све прилике за наступ, веома су битне за младе извођаче, како због извођења, тако и због слушања и упознавања других колега.

Piano City
Eyot

Након њега, публику је очарао нишки бенд EYOT који важи за један од најуспешнијих и најоригиналнијих савремених српских џез бендова. Своју музику донекле описују као алтернативни, амбијентални џез рок, међутим, како нам је њихов пијаниста, Дејан Илијић, рекао, приликом стварања не размишљају о жанровима, већ раде оно што осећају. После дужег времена опет су свирали у Новом Саду и драго им је што су и они део ове манифестације. Као једну од главних предности овог фестивала, Дејан је навео то што публика има могућност да чује овакву музику у свом комфорном простору, а то је сјајан начин да се шири прича класичне музике.

Интервју са извођачима прочитај овде.

https://www.facebook.com/mistyland2017/videos/565477603820889/

 

Уколико желите да на леп, занимљив и другачији начин проведете ово фебруарско, недељно вече,  дођите вечерас у Музеј савремене уметности у 19 часова и послушајте Шопена, Равела, Дебисија и Листа у извођењу виртуозне Иване Дамјанов. Ова млада пијанисткиња већ поседује више од 40 награда и признања, а једна од њих је и награда са управо одржаног такмичења Ренато Селани у Италији. Након ње, можете чути концерт ауторске музике пијанисте Косте Јевтића, једног од оснивача фестивала Piano City Нови Сад.

Добро уигран тим који се сад већ добро познаје, како наводи Ивана Ножица, чланица организаторског тима, уживао је у организацији оваквог догађаја.

Piano City
Ивана Ножица

Овај фестивал је специфичан по томе што изискује различите просторе и излазак из концертних сала на нека друга и неочекивана места. На овај начин се приближавамо новој публици, која не посећује концертне сале. Најбоље реакције публике су биле управо на најмање очекиваним и неконвенционалним местима.

Дођите вечерас и уживајте!

Улаз је слободан.

Текст: Данијела Шиловановић

Фотографија: Марија Ердељи

Видео: Фејсбук страница Piano City Novi Sad

Leave a comment