Књиге и филмови омиљеног писца за младе, које ћеш гледати без даха и које ће променити твој поглед на свет.

Омиљени писац за младе
Омиљени писац за младе

Николас Спаркс је један од омиљених писаца за младе. Љубавне и породичне приче и тужне животне судбине о којима пише, стекле су милионе обожавалаца широм света. Уколико до сада ниси читао његове књиге, а посебно ако ниси гледао филмове снимљене на основу његових књига, ово су они које не смеш да заобиђеш.

Један од филмова по књизи Николаса Спаркса
Један од филмова по књизи Николаса Спаркса

 

1. Шетња за памћење (A Walk to Remember)

Први филм по књизи Николаса Спаркса, са којим сам се сусрела још пре неколико година, био је управо овај. Погледала сам га безброј пута и препоручила свим пријатељима. Неколико година касније преведена је и истоимена књига и одмах сам посегнула за њом очекујући да ће бити боља од филма. Међутим, стојим иза тога да је филм бољи од књиге. Да ли због добрих глумаца или је нешто друго у питању – остављавам тида сам просудиш.

Радња филма/књиге: Лендон је средњошколац који константно прави проблеме. Последњи проблем који је направио довео је до несреће његовог пријатеља и он је кажњен. Сплет околности га доводи у везу са Џејми, девојком којој се годинама подсмехивао због одевања и смерног понашања.

 

 

2. Бележница (The Notebook)

На помен Николаса Спаркса, највећи број људи сети се овог филма. На Бележницу није лако остати имун. Заиста је емотиван и посебан. Исто важи и за књигу. И уз њега ћеш вероватно заплакати, стога пре гледања обавезно припреми марамице.

Радња филма/књиге: Ели је девојка из вишег сталежа која преко лета долази у један градић са својом породицом. Упознају Ноу, локалног младића, са којим улази у везу упркос томе што не припадају истом сталежу. Њихова веза неће тећи лако, а деценијама касније, када Ноа чита дневник своје жене Ели, која сада болује од алцхајмерове болести, присетиће се како је изгледао њихов однос са свим успонима и падовима.

3. Последња песма (The Last Song)

Тинејџ филм, са познатим тинејџ звездама – Мајли Сајрус и Лијамом Хемсвортом, један је од омиљених. Књига је такође сјајна и вредна читања. Осим што је у питању лепа љубавна прича, овај филм показаће ти важност породице и породичних односа.

Радња филма/књиге: Рони је бунтовна тинејџерка чији су родитељи разведени. Заједно са братом, долази у један градић на мору, где живи њихов отац, да заједно проведу лето. Рони ће на том путовању упознати локалног младића Вила и променити се из корена.

Вреди погледати филм и прочитати књигу
Вреди погледати филм и прочитати књигу

4. Драги Џоне (Dear John)

У овом случају ми је књига нешто дража од филма, мада је и филм вредан гледања, најпре због сјајних глумаца. Претпостављам да ћеш, ако већ ниси, прво погледати филм, али када узмеш да прочиташ књигу бићеш још одушевљенији.

Радња филма/књиге: Не знајући шта ће са животом, младић Џон се после средње школе добровољно пријављује за одлазак у војску. На једном одсуству неочекивано упознаје девојку, Савану, и заљубљује се у њу. Како ће Џон направити баланс између љубави према Савани и обавезе према отаџбини, остављам ти да погледаш.

 

 

Поред наведених филмова и књига, дефинитивно треба да погледаш и прочиташ The Longest Ride, The Best of Me, Safe Heaven, The Lucky Оne & The Choice.

Ања Минић

 

Leave a comment