Пред препуном салом Сава центра мађарски редитељ Иштван Сабо отворио је 46. Београдски међународни филмски фестивал.

Фест
Први дан 46. ФЕСТ-а

У преподневним часовима одржана је прес конференција у којој су се јавности обратили Југослав Пантелић, Младен Ђорђевић и Наташа Илић. Укратко је објашњен овогодишњи програм као и такмичарске категорије.

– Као и сваке године много је филмова на фесту, али то није његова специфичност. Фест од свог настанка третира теме кроз филмове које јесу проблеми нас који живимо у овом времену –рекао је Југослав Пантелић, уметнички директор фестивала.

Церемонија отварања

У касним поподневним часовима црвеним тепихом продефиловала су многа значајна филмска имена како из Србије, тако и из региона. Водитељски пар, Марија Бергам и Раша Букбић, представили су чланове жирија и такмичарске филмове.

Београдски победник мађарском оскаровцу

Овогодишњи добитник награде Београдски победник, која се додељује за изузетан  допринос филмској уметности, је мађарски редитељ Иштван Сабо. Награду је уручила Ивона Јефтић, градски секретар за културу.

Београдској публици Сабо се обратио речима

Права награда за мене је пуна биоскопска сала. Одавно нисам то видео. Ово није моја прва посета Београду. Сећам се својих драгих пријатеља Еве Рас и Љубише Самарџића, као и филмова Душана Макавејева.

Фест
Иштван Сабо, редитељ

Узбудљив почетак маратона

Овогодишњи ФЕСТ отворио је  филм 3 билборда испред Ебинга у Мисурију, редитеља Мартина Мекдоне који је добио седам номинација за овогодишњу доделу Оскара. Мартин Мекдона је редитељ са изузетним талентом да повеже комедију и драму. Београд је већ упознат са радом овог редитеља кроз представу The Pillowman која је се изводила у Београдском драмском позоришту. Ако нам је судити по почетку, очигледно је да ће овај фест приказати доста квалитетних филмова специфичних тема, који су вредни пажње.

Фест
Богат програм и ове године привлачи публику

Југослав Пантелић у овогодишњем програму посебно истиче филм Жртва из главног такмичарског програма ван категорије, из такмичарског програма светску премијеру Comic sans, Агапе Бранка Шмита некадашњег победника, Анђели носе бело, Без датума и потписа и Shape of water са 13 номинација за Оскара.

Овогодишњи ФЕСТ траје до 4. марта, а целокупан програм можеш погледати овде.

 

Текст: Милена Томић, Софија Станковић

Фотографије: ФЕСТ

 

Leave a comment