Једно од најчешћих питања које нам се поставља у детињству је „шта желиш да будеш кад порастеш?“

занимање
Које занимање је идеално за тебе?

Многи млади заврше средњу школу, па чак и факултет, а да и даље не знају одговор на то питање. То је апсолутно у реду. Данас постоји безброј опција и прилика, иако су оне можда скривене и неуобичајене. Уколико ти је потребно усмерење, наш мали каријерни квиз који ти може понудити најбоље решење на основу твоје личности.

Питање бр. 1

Који ти је омиљени хоби?

А) Цртање/писање/свирање музичког инструмента

Б) Читање

В) Организовање друштвених окупљања

 

Питање бр. 2

Замисли да радиш у ресторану, а да ниси конобар/ица. На којој позицији си се замислио?

А) Кулинарски критичар

Б) Кувар/ица

Ц) Менаџер/ка

Питање бр. 3

У групи си која је задужена за презентацију одређене теме у школи/на факултету. Поделили сте тему на једнаке делове и договорили се да свако презентује свој део али остало је још неколико додатних задужења. Које је твоје?

А) Прављење мултимедијалне презентације и проналажење одговарајућих фотографија за приказ

Б) Сумирање рада и писање говора за презентацију

В) Додељивање тема и контролисање распореда презентације.

Питање бр. 4

Од понуђених филмова, који ти се највише свиђа?

А) Чудесна судбина Амелије Пулен

Б) Шиндлерова листа

В) Вук са Вол Стрита

 

професијe које се тичу уметности

Уколико имаш највише одговора под А

Твој животни позив би требао да спада у креативне делатности. Уметничке душе ће се највише пронаћи у професијама које се тичу уметности попут писања, сликарства, новинарства, дизајна, фотографије, музике и сл. Иако се често уметници сусрећу са коментарима попут „од тога нема ‘леба,“ најбитније је истрајати и пронаћи професију која те испуњава.

 

Уколико имаш највише одговора под БТи си рођени вођа

За тебе су „проверене“ професије које често захтевају одређен ниво знања. Своје место ћеш највероватније наћи међу лекарима, економистима, правницима, инжењерима или у администрацији. Знање је твој највећи адут при одабиру каријере али ти је аспект пословне сигурности такође веома привлачан. Иако ове професије важе за „сигурне,“ конкуренција на тржишту рада је велика, те је важно да пронађеш начин да се истакнеш.

 

Знање је твој највећи адут
Знање је твој највећи адут

Уколико имаш највише одговора под В

Ти си рођени вођа који организацију држи „у малом прсту.“ Професије у којима би могао да достигнеш свој највећи потенцијал су менаџерског типа, те не би било лоше да се усресредиш на сектор организације, продаје, маркетинга или људских ресурса. Особе овог профила такође су добри предузетници, стога оснивање сопственог предузећа може бити врло успешан подухват.

 

Овај квиз ти може пружити смерницу али оно што је најбитније је да пратиш своје снове, колико год се они чинили недостижни. Формула за успех се састоји од истрајности, труда и мотивације.

Немој сумњати у себе. Ако нешто заиста желиш, само небо је граница твог будућег успеха.

 

Кристина Цветковић

Фотографија: unsplash.com

Leave a comment