Представа старија од данашње омладине добила свој нови формат захваљујући објективу талентоване Марије Ердeљи, фоторепортерке нашег портала.

Марија Ердељи
Први пут код нас – књига фотографија монодраме Наши дани

У недељу, 19. фебруара, у галерији „Полет“ одржана је промоција књиге фотографија младе новосадске фотографкиње Марије Ердељи, чији је садржај употпуњен најупечатљивијим тренуцима монодраме Радослава Миленковића „Наши дани“. Два писца, пет дела, 36 ликова и један човек који све оживљава. Наизглед захтеван задатак, али и јединствена формула која функционише већ 34 године и након 1618. извођења не застарева већ добија нову чар.

Књига фотографија – потпуно ново дело

Комплетан аутор и актер ове монодраме Радослав Миленковић наводи да је ово дело „прожето свевременском сатиром Радоја Домановића и Владислава Петковића Диса, која је замка сваког времена и друштва у њој. То је велики изазов игре који је могућ само у позоришту. Специфичност позоришног језика је да не треба 36 глумаца, већ је довољан само један,” речи су великог глумца.

 

Своје одушевљење заједничким радом Миленовић је исказао у једној реченици:

„Марија је направила једно потпуно ново дело јер то није само илустрација моје представе, није чак ни забележен само низ ликова и ситуација већ њен израз ситуације и доживљај онога што је моја игра“.

Марија Ердељи
Књига је резултат заједничког рада Радослава Миленковића и Марије Ердељи.

Завршене мастерске студије документарне фотографије, али и већ сад богато искуство и велик број награда и те како су помогли овој младој уметници у стварању, за њу, врло посебног пројекта.

 „Једном смо уз кафу и причу заједно дошли на идеју како би то изгледало да фотографишем његову монодраму „Наши дани“ са мојим уметничким виђењем. Тако је све то у ствари почело . Затим сам фотографисала представу, коју је играо само за мој апарат у празној позоришној сали. После тога му се јако допао материјал и схватили смо да то треба да објавимо као књигу, јер не постоји књига са таквом тематиком и први смо у томе.

Процес настанка трајао годину дана

Поновно едитовање великог броја фотографија, дизајнирање књиге и припрема за штампу, учинили су да сам процес настанка књиге траје чак годину дана. Свака страна посебно је и наменски осмишљена, свака фотографија има своје место и редослед да би гледаоцима била занимљивија током листања. Све оне настале су помоћу емоција, из срца, тренутка и искрено.

Марија Ердељи
Марија Ердељи, ауторка књиге

Почаствована радом са великим глумцем, ово искуство Марија је описала као синергију две уметности:

„То је један веома искрен однос два ствараоца и то два уметника из различитих бранши. Спојили смо глуму са фотографијом у једну уметност, где преовладава снажна физичка експресија. Ту енергију је тешко описати речима. Осећамо једно друго као ствараоце, он је једноставно моја инспирација.“

Поред Радослава Миленковића и Марије Ердељи, о књизи, уметницима, фотографијама и глуми синоћ су у Полету говорили  редитељ Егон Савин и глумица Бранка Шелић.

Књига фотографија Наши дани изашла је у издању Процес театра, а за сада се може поручити онлајн.

 

Софија Станковић

Фотографија: Ненад Карлић

Leave a comment