Када кренеш на пословни састанак, ова три правила ће ти бити неопходна.

                        Како се ти рукујеш?

Када кренеш на први пословни састанак, обрати пажњу на правила пословног бонтона. Ефекат првог утиска је веома битан, па буди професионалац који својим понашањем показује да  поштује себе, али и своје саговорнике.

Стил облачења

Води рачуна да ли си изабрао одевну комбинацију којом показујеш поштовање према саговорнику. Буди у свом стилу, како би се осећао удобно и зрачио самопоуздањем. Свакако је битно да будеш уредан и знаш да је најлепши детаљ који можеш да изабереш –  осмех на лицу.

Руковање

Када се рукујеш са саговорником, гледај га у очи и покажи му дужну пажњу. Нека стисак руке буде одмерен, ни превише млак, ни превише јак.

Правила пословне кореспонденције

Увек води рачуна како се обраћаш примаоцу твог мејла, да ли су правописна и граматичка правила испоштована, да ли је тон обраћања пријатан и да ли си се захвалио сваки пут када је потребно. Водите рачуна и да одговориш на мејл у року од 24 сата или, уколико ниси у прилици,  потврди да си примио мејл и одреди рок у ком ћеш одговорити.

Правила пословног бонтона су битна за пословно преговарање и управо ситнице могу да одлуче да ли ће доћи до сарадње. Ради свакодневно  на себи и буди најбоља верзија себе!

 

Сузана Марјановић

Фотографија: unsplash.com

Leave a comment