Ручкови који коштају мање од 100 динара по порцији.

Након плаћања школарине, кирије за стан и материјала за учење, многи студенти се боре са скромним буџетом. Како бисмо ти олакшали муке, овде смо навели неколико јела чија припрема ти неће одузети много времена и новца.
Крменадле са кромпир-салатом (80 дин. по порцији)
Крменадле – 150г – 60 дин.
Кромпир – 150г – 15 дин.
Лук – једна омања главица – 5 дин.
Први корак – испржи крменадлу. Након тога (или истовремено, уколико немаш проблема са мултитаскингом) обари кромпир. Када обариш кромпир, исеци га на колутове. Ситно исецкај лук и помешај га са кромпиром. У ту мешавину, односно салату можеш додати уља, сирћета, соли и бибера по жељи. Салату сервирај са крменадлом и ручак је готов.

Насуво са кромпиром/Гренадир Марш (35 дин. по порцији – по основном рецепту)
Кромпир – 100г (ако не и мање) – 10 дин.
Тестенина – 150г – 20 дин.
Лук – једна омања главица – 5 дин.
Зачинска паприка – цена за паковање од 50г је око 100 дин. али како је у питању прстохват или два по порцији, заиста је тешко израчунати тачну цену. Иако многи сматрају да је паприка неизоставан састојак јела, оно може бити сасвим укусно и без ње.
Насуво је старо јело које те можда враћа у детињство јер је један од омиљених рецепата многих бака. Баку више није потребно замарати јер је припрема и више него једноставна. За ово јело потребно је пропржити лук, обарити кромпир и тестенину. Када обарите кромпир, изгњечите га и помешајте са прженим луком. Ту мешавину затим помешајте са куваном тестенином и додајте соли, бибера и зачинске паприке (уколико вам не смета додатан трошак) по укусу. Једноставније не може бити.

Пилетина са шаргарепом (90 дин. по порцији)
Батак са карабатком – око 250г – 75 дин.
Шаргарепа – 150г – 10 дин.
Лук – једна омања главица – 5 дин.
Овај рецепт је једноставан колико и његов назив. Батак са карабатком је потребно испржити, издинстати или припремити по укусу. Од лука и шаргарепе можеш направити алтернативу за грашак или боранију који су нешто скупљи сличним начином припреме. Потребно је прво издинстати лук на уљу и води и затим у исту посуду додати шаргарепу исецкану на колутове. Додај соли и бибера по жељи и кувај док се не размекша. Зачинска паприка такође није лош додатак овом јелу, уколико си љубитељ. Сервирај и уживај у свом кулинарском делу.

Морамо напоменути да су наведене просечне цене намирница за количину једне нешто обимније порције и не урачунава се цена уља, сирћета, соли и бибера, пошто сматрамо да су то заиста састојци које свака кухиња треба да има. Ми схватамо да правиш редован ручак, а не банкет за краљевску породицу, стога је употреба зачина и додатака за кување ограничена искључиво на ова четири састојка. Ради придржавања ценовног оквира, ми смо навели најједноставнију припрему. Уколико ти машта и могућности дозвољавају да додаш још нешто, само напред!
Испробај ових неколико рецепата и видећеш да твоја јела могу бити брза, јефтина и укусна!
Кристина Цветковић
Фотографија: unsplash.com