Београдска отворена школа (БОШ) и Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) расписују конкурс за пријављивање полазника и полазница на образовни програм Изазови интеркултурализма – како да упознамо једни друге? у Београду, 20. и 21. фебруара 2018. године. Конкурс је отворен до 14. фебруара.

Упознај нове људе на занимљивом програму!

„Изазови интеркултуралности – како да упознамо једни друге?” је образовни програм који се организује са циљем превенције радикализације и екстремизма кроз фокусирање на младе узраста од 14 до 20 година. У овом узрасту, млади су у формативном периоду, још увек обликују свој систем вредности, као и начин разумевања свих друштвених појава које их окружују. Било каква врста образовања о другим религијама и нацијама није део школског курикулума основних и средњих школа. Млади су препуштени нејасним информацијама које добијају са интернета, од својих вршњака и слично. Из свих поменутих разлога, циљ овог пројекта је да побољша разумевање међу младима који потичу из различитих националних и/или верских заједница, као и да креира модел за основе образовања о интеркултурализму у основним и средњим школама, који би требало да помогне младим људима да боље упознају друге нације, религије и културе, што ће превентивно деловати на радикализацију и екстремистичко понашање у будућности.

Сви полазници стећи ће сертификат БОШ-а и бити у контакту са стручњацима. Сви трошкови програма су покривени од стране организатора.

Образовни програм ће се одржати у Београду 20. и 21. фебруара 2018. године.

Образовни програм ће се бавити следећим темама:

  • Интеркултурализам – значење, због чега нам је потребан, како да га унапредимо?;
  • Упознајмо цркве и верске заједнице у нашем граду и земљи;
  • Упознајмо националне мањине у нашем граду/земљи;
  • Како комуницирамо једни са другима – основе интеркултурног дијалога;
  • Људска и мањинска права – шта су и како их штитимо?

Како бисмо обезбедили релевантност и актуелност знања које ће полазници и полазнице током овог образовног програма стећи, оформљен је тим еминентних предавача.

У оквиру образовног програма планиран је и обилазак цркава и верских заједница, као и других локација везаних за ову тему са стручним водичем, као и сусрет са представницима ЦВЗ и националних мањина, у циљу допуњавања теоријског знања и стицања комплетне слике о интеркултурном дијалогу.

Ко може да се пријави?

Конкурс је отворен за младе узраста од 14 до 20 година, ученике основних и средњих школа, као и студенте почетних година факултета, који су припадници различитих мањинских заједница и/или цркава и верских заједница. Селекциона комисија ће одабрати најбољих 25 кандидата/-киња. Приликом селекције посебно ће се водити рачуна о родној равноправности.

Како да се пријавиш?

Да би се пријавио/-ла, потребно је да кратку биографију (ЦВ) и мотивационо писмо пошаљеш на е-маил адресу: ivana.bartulovic@bos.rs.

За све додатне информације можеш се обратити организаторки програма: ivana.bartulovic@bos.rs.

Извор: najstudent.com

Leave a comment