Неколико студената који су живели и у студентском дому и у стану преносе своје утиске.

дом, стан
Дом или стан?

Да ли је боље живети у дому или у изнајмљеном стану, вечита је дилема студената из унутрашњости. Без сумње, и једна и друга опција имају и добре и лоше стране, а све у зависности од тога да ли ти је битније да имаш што мање трошкова или пак више мира и приватности. У наставку можеш прочитати искуства неколико студената која ће ти, надамо се, помоћи да, ако си у позицији да бираш, одлучиш где желиш да боравиш током студија.

Тамара (20): У студентском дому живела сам годину дана, а у стану живим већ неколико месеци. Задовољнија сам животом у стану, јер, за разлику од дома, не морам да делим купатило са неколико људи, имам апарате попут веш машине и шпорета и простор у коме живим је комотнији. У дому сам плаћала економску цену и то не бих поново радила, јер сматрам да искључиво редовна цена од 1.430 динара оправдава оно што је обезбеђено и доступно у дому.

Јелена (20): У дому сам живела неколико месеци, а у стану живим већ годину дана. Задовољнија сам станом, јер у њему имам приватност, опуштенија сам, могу да доводим кога желим, нема буке и галаме и што је најбитније – бољи је за учење. Међутим, предности дома су што је близу факултета, што је значајно јефтинији и што си мање усамљен него када живиш сам.

Бројне предности нуде и дом и стан – како одлучити?

Мирјана (23): У дому сам живела три године, а у стану једну. Задовољнија сам животом у дому, јер, ако се изузме то што је доста јефтинији, упознала сам доста људи, близу је мензе и факултета и било ми је много лакше да учим у дому, било у соби или у читаоници. Предност стана је већи простор, људи који ми дођу у посету не морају да оду у одређено време, а и стан у коме сам живела је био близу факултета. Ипак сам задовољнија домом и студентске дане памтим по њему.

Ања (20): У дому сам живела годину дана, а у стану боравим у претходних неколико месеци. Задовољнија сам животом у стану, јер имам више простора и приватности, али не бих имала ништа против да се наредне године вратим у дом, најпре због тога што је јефтинији. Мане дома су управо мало приватности, недостатак основних ствари попут фрижидера, шпорета и веш машине, али он свакако има и својих предности попут близине мензи, факултету итд.

Ања Минић

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment