Пресељење у сопствени простор је један од кључних момената одрастања. Са новим простором долази и нова слобода, али често тај простор није довољно простран да смести и тебе и пет кофера твојих ствари.  Шта радити тада?

неколико трикова који ће ти помоћи да што боље искористиш свој простор
Неколико трикова који ће ти помоћи да што боље искористиш свој простор

Сви знамо да се скучен простор, нарочито ако је дељен са цимерима, може претворити у хаос. Пре него што се посвађаш са цимером око тога ко је заузео више места, погледај ових неколико трикова који ће ти помоћи да што боље искористиш свој простор.

Простор за складиштење

Сваки неискоришћени кутак твог стана или собе у студентском дому може се претворити у простор за складиштење.

Обућа која стоји нагомилана испред улазних врата ће лако стати испод кревета. Књиге из прошлог семестра којих не желиш да се решиш, као и други тренутно беспотребни предмети такође место могу наћи тамо. Уколико то није могуће због висине кревета, увек можеш искористити столицу која је вишак у стану или простор испод стола.

Уколико столицу ставиш поред кревета, она ти може послужити и као сточић и простор за складиштење испод ње. Исти принцип се може применити и са кофером (ако имаш чвршћи модел).

веома једноставан трик
Искористи сав простор најбоље што можеш

Као решење за складиштење ствари такође могу послужити и картонске кутије које се могу наћи у кинеским радњама по повољној цени. Оне долазе у разним дезенима тако да ће и улепшати твој простор, а увек можеш искористити и обичне лепенке и сам их декорисати по жељи.

Претрпани плакари такође могу бити ствар прошлости. Трик је у качењу вешалица једну за другу, тако да на једно место може стати чак три јакне. Овде је само битно користити вешалице троугластог облика. Уколико ни то не помаже, штендер за ствари би могла бити паметна инвестиција за тебе.

трик са вешалицама
Овако закачене, вешалице остављају довољно простора

Зид као решење

Када живиш у малом простору, закачке које се могу залепити или закуцати на врата или на зид ће ти се чинити као најбољи изум икада. Невероватно је колико простора те квачице могу уштедети.

Ако те баш не одушевљава идеја да све закачиш напољу, пробај да ставиш закачке на унутрашњу страну врата од ормара.

Мали простори такође често имају проблем недостатка светлости, али зидне лампе намештене у правом углу то могу решити.

Хрпу папира на твом радном столу исто можеш преместити на зид уз помоћ једноставне табле од плуте. На тај начин ће твоји папири бити прегледнији, а ако табла стоји у заједничком простору она може послужити и као ваша мала огласна табла. Мултипрактичност је кључ!

Ситне преправке и додаци

Иако ови додаци изискују мало већи новчани издатак и неретко одобрење од власника простора, уколико можеш да их реализујеш, нећеш зажалити. Самодржеће полице су идеално решење за мали простор, док ограђивање простора завесом или клизним вратима пружа мало више приватности и организације у дељеном дому. Компактнији намештај и светлији зидови такође визуелно и физички увећавају простор. Ово можда јесу веће промене, али оне доносе и много веће предности.

Упоредо са овим триковима, врло је битно одржавати уредност дома. Поспреми, сложи, раскрчи и баци непотребно и одмах добијаш своју савршено скоцкану малу оазу!

Кристина Цветковић

Фотографија: unsplash.com

 

Leave a comment