Клонови, остаци галаксија и потенцијална фотографија црне рупе

Први месец нове године. Можда очекујеш да су научници славили и одмарали, али не брини! Као и увек, вредно су радили на новим достингућима, а како се чини, пред нама је узбудљива година. Представљамо ти наш избор пет најинтригантнијих открића која су се десила овог месеца.

Како настају осећања?

Како мозак осећа?

Нова студија са МИТ-а, предвођена неуроначником Кајом Тајом, открива како мозак процесуира добре и лоше осећаје. Пре годину дана, они су открили да у амигдали, центру за емоције, постоје неурони звани валенца, који су одговорни за добре и лоше осећаје. Сада су завирили дубље у басолатералну регију амигдале и мапирали преко 1,600 неурона које су поделили на три различите групе који се пројектују на различите делове мозга, а који су повезани са различитим валенцама. Очекује се да ће даља истраживања и резултати помоћи у лечењу депресије.

Остаци других галаксија на Млечном путу

Интернационално заједничко мапирање универзума (Тhe Dark Energy Survey) недавно је открило необичну групу уљеза на Млечном путу. Наиме, пронашли су остатке звезда чије порекло указује да нису из наше галаксије. Оне су остаци кластера звезда близу нас или патуљастих галаксија које су биле измењене или уништене гравитацијом наше. Њихова идентификација може нам открити како је формирана наша галаксија, као и да прате расподелу тамне материје.

Први клонирани мајмуни

Тим кинеских истраживача из Шангаја успеo је да следећи начин на који је клонирана Доли 1996. године, клонира два женска макакија, Зонг Зонг и Хуа Хуа. Иако су многи научници широм света годинама покушавали да клонирање помоћу ,,Доли методе’’ примене и на примате, све до сада до то није успело. Иако је настала бојазан да су следећи на реду људи, коаутор студије, Му-Минг По, тврди да немају намеру да клонирање примене и на људе.

И биљке осећају свет око себе

А како биљке осећају?

Иако је чулни систем биљака комплексан и мистериозан, нова студија открила је на који начин оне доживљавају наш свет. Биљке користе протеине који се налазе на спољашњим мембранама њихових ћелија и на тај начин детектује хемикалије око себе, као и протеине или патогене других организама. Наравно, истраживачи се неће зауставити на овом открићу, а већ планирају да ово сазнање искористе као увид у одређене људске болести.

Ове године нас чека прва фотографија црне рупе

Event Horizon Telescope је мрежа телескопа широм света, а астрофизичари очекују да ће њихов заједнички рад у наредних 12 месеци резултирати првом фотографијом црне рупе. Ови телескопи задовољавају све компоненте које су потребне да би се ухватила слика црне рупе, а њено откриће би донело и ново сагледавање нашег универзума.

Тина Натарош

Фотографије: unsplash.com

Leave a comment