Реч која би најбоље описала Лондон је кластер. Кластер култура, стилова, боја и енергија који никада не престаје да се меша и да живи. 

Лондон
Престоница Енглеске и Уједињеног Краљевства

Престоница Енглеске и Уједињеног Краљевства важи за највећи град западне Европе, са око седам милиона становника на подручју ширег Лондона. С обзиром на чињеницу да годишње град посети око 20 милиона туриста, овај град често постаје ужурбана улична кошница.

Лондон лежи на обалама реке Темзе, а основна подела крајева града своди се на северни, јужни, централни, источни и западни део. У тим деловима се налази и по неколико градских општина, којих укупно има 33. Међу неке од најпознатијих градских општина спадају Вестминстер, Кенсингтон и Челзи, Тауер Хемлетс и Кемден.

Када се говори о клими, многи мисле да Лондон броји количину падавина достојну амазонске прашуме. Иако већина дана јесте облачно, падавине нису толико честе и јаке колико се мисли, а чак постоје и добре шансе да вас барем један дан током посете обасја сунце.

Места која треба посетити

Током посете Лондону имаш осећај да ти ни месец дана не би било довољно да обиђеш све што желиш.

Када се говори о архитектури, не можемо да не споменемо Елизабет торањ (који вероватно познајеш као Биг Бен, али ниси знао да је то заправо име звона унутар торња), Вестминстерска катедрала, Трафалгар трг, палата Бакингем, Пикадили трг, као и Тауер Бриџ (који често грешком називају Лондон Бриџ) који је назив добио по оближњој тврђави у склопу које је и Тауер оф Лондон.

Лондон
Трафалгар трг

Уколико те привлачи уметност, музеј Викторија и Алберт и галерије Тате Модерн и Тате Бритаин су незаобилазне станице, као и легендарни музеј воштаних фигура Мадам Тисо.

Љубитељи природе ће се најбоље провести у неком од чувених паркова. Фаворити међу парковима су свакако Хајд парк где је врло могуће да ће те повијати један од лабудова који слободно шета око језера званог Серпентајн и Риџентс парк, дом прелепог зеленила и шеталишта кружног облика где ћеш срести веверице које се не плаше да приђу у нади да ће бити нахрањене.

Лондон
Хајд парк

Лондон је такође нешто попут меке за шопингхоличаре. Заљубљенике у високу моду ће највише очарати чувена робна кућа Хародс у Челзију, док се нешто приступачнији шопинг може обавити у улици Оксфорд која важи за једну од најужурбанијих и најпрометнијих улица Лондона.

 

Чувена робна кућа Хародс у Челзију
Чувена робна кућа Хародс у Челзију

Пијаце у Лондону су такође доживљај за себе, те не треба пропустити Портобело Маркет, као ни Кемден Маркет који је засигурно најживописнија пијаца коју ћеш у животу видети.

Лондон
Кемден Маркет

Људи и културе

Лондон је са пуним правом стекао надимак престоница Европе узимајући у обзир да се на подручју града говори чак 300 језика. Када се говори о љубазности Енглеза, широко је распрострањен мит да су хладни и нељубазни. Они цене учтивост и свој простор, али ће ти радо изаћи у сусрет. Као место спајања многих светских култура и колевка субкултура попут Сњингинг Лондона и панка, Лондон је дом многих дешавања и установа које их и даље негују.

Каква год била твоја личност и твоје преференце, једно је сигурно – Лондон је место где увек можеш пронаћи неки део себе.

Кристина Цветковић

Фотографије: unsplash.com, pixabay.com

Leave a comment