Завршна свечаноста организације ОПЕНС (Нови Сад Омладинска престоница Европе за 2019. годину) одржана је јуче, 29. 12. у Свечаној сали Градске куће Новог Сада.

ОПЕНС
Вукашин Гроздановић говорио је о постигнућима ОПЕНСа у 2017. години.

Том приликом, директор организације, Вукашин Гроздановић, истакао је шта је ОПЕНС тим постигао у 2017. години.

‒ Није било лако отворити толико врата у 2017. години, години партнерства за нас, години у којој смо заједно поставили оквир. Много тога је за нама. Показали смо да можемо да разговарамо и да се чујемо, да умемо да препознамо вредности које нас спајају, а и изазове који су пред нама, да смо спремни да искрено пружимо руку и спроведемо оно што смо се договорили – рекао је Гроздановић.

Да се подсетимо, током године ОПЕНС је у сарадњи са Градском управом за спорт и омладину расписао конкурс за пројекте везане за апликацију ОПЕНС, од чега је одобрено чак 34 пројекта са преко 100 активности. Упоредо са тим, ОПЕНС је учествовао и организовао преко 150 активности током 2017. године, међу које спадају и State of Exit ОПЕНС зона, караван „ОПЕНС отвара врата“, ОПЕНС дани, караван „Spirit of youth”, Gaming opens манифестација, Потера на ФТН-у и Avalanch фестивал на СПЕНСу, а како кажу, тек се загревају.

ОПЕНС
У ОПЕНСу истичу да је циљ у следећој години да покрену још већи број младих.

Поред догађаја и манифестација, ОПЕНС је формирао Омладински клуб који за циљ има да пружи младима подршку за развој, учење и информисање, те је повезивањем са другим организацијама и институцијама кроз програм вршњачке едукације и саветника за младе заштитнике грађана града Новог Сада и Омладине Јазаса Нови Сад информисано преко 15 000 младих из целе Војводине.

У партнерству са „Фондацијом 2021“ покренут је и Новосадски волонтерски сервис у оквиру којег је организовано пет округлих столова, интернационална конференција са преко 200 учесника и 10 говорника из Србије, Пољске и Португала.

ОПЕНС
За сам крај, ОПЕНС је отворио врата предстојећој години.

Завршетак свечаности симболично је обележен отварањем врата унутар којих се налазило огледало, окренуто ка публици. На овај начин ОПЕНС тим нас је позвао да отворимо умове и могућности за наредну годину.

 

Кристина Цветковић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment