Смршати, раскинути, заљубити се, положити све испите… Да ли си и ти почео да размишљаш о новогодишњим одлукама?

Поклон новог почетка

Концепт доношења новогодишњих планова није савремени производ. Он сеже у далеку прошлост. Вавилонци су боговима давали разна обећања како би заузврат они били благонаклони према њима, а Римљани су богу Јанусу поред обећања, даровали поклоне у нади да ће добити његов благослов у наредној години.

Али због чега заиста правимо све те велике циљеве када испраћамо стару годину и због чега ове планове разликујемо од оних које доносимо током читаве године?

ОБЕЋАЊЕ НОВОГ ПОЧЕТКА

Нови почетак. Постоји нешто у обећању нове године – чист и потпуни почетак, без стега прошлих неуспеха. Уколико си на половини године коју сматраш неуспешном, наредни месец је и даље део ње. Иако ово није правило, често ћеш велике промене одлагати и остављати за наредну годину у страху да се неуспех не понови. Из овог разлога се толика пажња придаје и самом дочеку. Организују се велике прославе и људи се труде да наредну годину дочекају у што позитивнијем светлу како би у истом и наставила. Нада те води ка новој години и зато је жељно очекујеш, како би донела промене и испунила твоје жеље. Она брише стару годину и чини да ментално оставиш грешке и неиспуњене планове иза себе.

Испуни своје жеље

ВЕЋИНА ПЛАНОВА ОСТАЈЕ НЕИСПУЊЕНА

Статистика показује да иако их сви доносе, већина своје циљеве не испуни. Жеља за променом није довољна. Циљеви се никада неће сами реализовати. Морамо се држати наших планова.

Професор психологије са ДеПаул универзитета у Чикагу, Џо Ферари, сматра да је један од начина да се држиш планова, тај да их поделиш са другима. Уколико план задржиш за себе и не испуниш га, нећеш морати да се правдаш ником осим себи.

Још један од начина да се држиш плана, јесте да не обећаваш себи превише, већ да одредиш један или два конкретна циља и да их временски лимитираш. Циљ који је изазован, али реалан, пре ће бити испуњен. Уместо да кажеш да ћеш смршати, боље је да одредиш колико тачно и до када треба да смршаш.

Свежину и полет који осећаш на почетку, потребно је да одржиш и како година одмиче. Уколико твоји циљеви изгубе интензитет, убрзо ћеш их запоставити и престати да радиш на њима. Нова година је обећање новог почетка, али ништа није загарантовано. Ако не радиш на својим плановима сваког дана, дочекаћеш још једну годину и поново доносити исте циљеве.

Тина Натарош

Фотографије: Pixabay

Leave a comment