Фоторепортерка Омладинских новина Марија Ердељи на годишњој изложби фоторепортера „Објективно 2017“.

Наша фоторепортерка Марија и њена фотографија о чобанину Папу коју је за изложбу изабрала Ана Лазукић.

Отворена је Пета годишња изложба фоторепортера Новог Сада и Војводине „Објективно 2017“ јуче у Музеју Војводине. У галерији је изложено 54 фотографија, а селекторка овогодишње изложбе је прва жена професионална фоторепортерка у некадашњој Југославији, Ана Лазукић.

Марија – најмлађа излагачица на изложби

На фоторепортерској изложби представљени су радови фоторепортера који раде у разним новинским кућама. Једна од њих је и фоторепортерка Омладинских новина, а уједно и најмлађа излагачица на изложби, Марија Ердељи, која је на изложби приказала две фотографије. Једна фотографија приказује портрет чобанина који погледом и ожиљцима говори о траговима живота, док је друга фотографија камп-кућица са натписом „Строго забрањен алкохол“.

Чобанину се осим ожиљака на лицу, види и самоћа у очима, коју је, како каже Марија, тешко не приметити.

Марија каже како оваква изложба има велики значај јер она и њене колеге могу да прикажу шта су радили у 2017. години и уједно буду једно другом подршка.

Она такође сматра да је посао фоторепортера веома занимљив јер има прилику да види и документује неку причу која није свакидашња, да прикаже реалност, лепоту, емоцију и оно нешто неизречено.

„Фоторепортер није увек лако бити из више разлога, али је у исто време лепо. Овај град има много догађаја који су вредни документи једне садашњице. Нови Сад има шта да понуди, као и млади, који су фокус у нашим Омладинским новинама“, рекла је Марија.

Тридесет активних фоторепортера

Изложба „Објективно 2017“ представља 30 активних фоторепортера. Осим наше Марије, ту су још четири даме. Неки од аутора су и они који су одавно доказани на просторима бивше Југославије, као и Дневникови фоторепортери, али и представници „млађе генерације“.

Кад се фоторепортери скупе на једном месту!

Дугогодишњи фоторепортер „Дневника“ Слободан Шушњевић изложио је једну фотографију на којој је приказао свог колегу Бранислава Лучића.

„Изабрао сам ово јер мислим да треба мало да прикажемо и колеге, јер на гомили скупова имамо фотографије других људи, али нас нема, ми смо иза објектива“, рекао је Шушњевић и додао како Нови Сад чине они добри и значајни људи, а не грађевине.

Фоторепортер „Вечерњих новости“ Дарко Дозет истиче да је циљ ове изложбе сумирање 2017. године кроз фоторепортерске објективе и додаје како би први Музеј српске фотографије требало да буде управо у Новом Саду.

Изложба до 15. јануара

Домаћин овогодишње изложбе и прославе је дневни лист „Мађар со“, док су организатори Фото асоцијација Војводине, Музеј Војводине и виши кустос Даријуш Сами. Изложба се одржава уз подршку Управе за културу града Новог Сада и биће отворена до 15. јануара 2018.

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Александар Јовановић

Leave a comment