Колико су друштвене мреже промениле наше животе, приоритете и погледе на свет? Да ли позитивно или негативно утичу на људе?

Да ли су друштвене мреже промениле наше животе?
Да ли су друштвене мреже промениле наше животе?

Живимо у 21. веку – веку друштвених мрежа. Осим што нам пружају забаву и могућност да комуницирамо са пријатељима и онда када су далеко од нас, постоје људи који на њима стварају своје мале бизнис кутке и остварују приличне своте новца. Друштвене мреже и те како имају и предности и мане и чињеница је да су знатно промениле животе свих нас који их користимо. У наставку можеш да прочиташ неке од утицаја које су извршиле на нас током година, а сам процени колико су они добри или лоши.

Ређе се виђамо, а много чешће дописујемо са пријатељима. 

Једноставније нам је да искуцамо поруку, него да се договоримо око виђења, да се спремимо и изађемо из куће. Друштвене мреже нам омогућавају и да се преко камерице на телефону видимо са друштвом и да им шаљемо фотографије где год да се налазимо. Практично све може да се одвије преко друштвених мрежа, те се много ређе виђамо са људима са којима смо пре проводили знатно више времена.

Фотографишемо (скоро) све око себе. 

Некада смо посебне тренутке чували само за себе. Није било друштвених мрежа које су захтевале апдејтовање. Данас је другачије. Фотографишемо све – људе, храну, интересантна места која смо посетили, природу итд. Кад год видимо нешто неуобичајено, тражимо телефон да то фотографишемо, уместо да уживамо у призору. С једне стране фотографије чувају успомене, а с друге стране мање уживамо у посебним тренуцима.

Колико времена проводиш на друштвеним мрежама?
Колико времена проводиш на друштвеним мрежама?

Осећамо се лоше због онога што виђамо на друштвеним мрежама. 

Многи људи на Инстаграму живе наизглед идеалним животима. Сјајно изгледају, имају складне породице и дивно уређене куће. То нас наведе да се запитамо шта са нама није у реду и због чега не живимо исто. Осећамо се лоше и мање вредно. Истина је да сви имамо и добре и лоше дане, само пажљиво бирамо шта ћемо другим људима дозволити да виде.

Много времена проводимо на телефону. 

Иако смо прегледали све фотографије и сторије на Инстаграму, и даље га учитавамо не би ли се појавило нешто ново. Губимо време прегледајући фотографије и објаве које смо већ видели, константно проналазимо нешто ново, а друштвене мреже су легло свега и свачега и претраживању никад краја. Када на крају дана схватимо колико смо времена потрошили узалуд скролујући по њима, мука нас ухвати.

Чинимо све зарад пажње на друштвеним мрежама. 

Планирамо фотографије, стављамо ефекте и у различитим апликацијама коригујемо своје физичке недостатке. Оптерећени смо тиме да се допаднемо другима, да добијемо што више лајкова и коментара, несвесни да нам то ипак неће променити животе. Уместо да се допаднемо себи, тежимо ка томе да се допаднемо другима.

Ања Минић

Фотографије: Maрија Ердељи

Leave a comment