Планета Земља је веома богата природним лепотама. Иако су оне најспецифичније углавном блиске човеку, није редак случај да оне буду дом животињским врстама. Један изузетан примерак оваквог места налази се у Танзанији, а зову га Нгоронгоро.

Нгоронгоро сваке године одушевљава туристе својим лепотама

Највећи непоплављени вулкански кратер на свету личи на Нојеву барку. Овај џиновски базен који личи на прави рајски врт, станиште је преко 30.000 представника више од четрдесет животињских врста. Од сисара који су уобичајени у источној Африци недостају само импале, велике афричке антилопе и жирафе јер биљака којима се оне хране има јако мало у кратеру.

Географски положај

Нгоронгоро се налази у северној Танзанији, близу Долине Рифт, огромне пукотине која засеца Земљину кору од Блиског Истока до Мозамбика. Ова долина покрива површину од 265 квадратних километара и лежи у средини резервата Нгоронгоро, који је много већи (8.282 км2 ) и протеже се до равница Националног парка Серенгети.

Историјат

Пре два и по милиона година на овом месту се налазио вулкан висок 6.000 метара. Када је страховита експлозија буквално разорила планину, од ње су остале само њене стране. Оне и данас нетакнуте окружују  округлу котлину која је са својим пречником од 19 километара највећа на свету.

Мештани су котлину назвали Нгоронгоро, што значи „велика рупа“. Како је нова средина пружала изванредне услове за живот, у њој су се временом настаниле животиње. Сви сисари могу слободно ући у оазу богату водом усред земље спржене жарким сунцем.

Становници

На северу шуме Лерај налази се велико, али плитко језеро Магади, дом великих колонија ружичастих флеминга. Мали птићи проводе цео дан у том азилу док их прати будно око одраслих јединки. Када Сунце залази, хиљаде ружичастих летачица враћа се да пронађе своје младе које, специфичним звуком, позива на вечеру. Залазак Сунца је идеално време и за посматрање нилских коња који живе у језерима на северу. Друштво им прави  „велика петорка“ – пет највећих врста у овом екосистему: слонови, лавови, биволи, леопарди и носорози.

Природно станиште многим животињама
Природно станиште многим животињама

У зору, љубитељи лавова, могу гледати њихов лов Бурчелових зебри, којих у овом кратеру има у изобиљу. Уз њих, ту су и газеле, антилопе, биволи.. Врсте које лавови радо лове, а које врве кратером. Иако лавови важе за добре ловце којима ретко када утекне улов, статистика каже да зебре успевају да избегну чак 88% напада. За разлику од лавова, дивљи пси се докопају свог плена у чак 90% случајева.

Прави рај за многе животињске врсте
Прави рај за многе животињске врсте

Проблеми у рају

Живот у овом кратеру био би идеалан, када не би било ловокрадица. Њихова најчешћа мета су слонови са дугим кљовама и црни носорози чији су рогови цењени јер се верује да имају дејство афродизијака. Ипак, ово је велика заблуда јер се ови рогови, као и људски нокти, састоје од креатина, тако да их узалуд убијају.

На крају нам остаје само да се надамо да ће ипак животиње победити и наставити свој идиличан живот у овом животињском рају на Земљи.

 

Даница Жуњанин

Фотографија: pixabay

Leave a comment