Шта је оно што нас чини људима и да ли ћемо једном остати без тога?

Према мини-серији Националне географије ,,Милионита година’’, човечанство ће се у далекој будућности значајно изменити, а обриси ових предвиђања могу се већ сада приметити у развоју технологије, али и у сценаријима научно-фантастичних књига и филмова.

Неизбежни сценарио?

ЧОВЕК И (ИЛИ) МАШИНА

Вештачка интелигенција један је од најпопуларнијих појмова међу научницима данас, а свакако и једна од најбитнијих одредница наше будућности.

Професор Теоретске физике са Колумбија универзитета у Њу Јорку, Брајан Грин, сматра да ће човек бити непрепознатљив и да ћемо се донекле стопити са машинама или ћемо чак и постати део једне.

Футуристи предвиђају да ће човек у будућности имати бионичке делове тела или да ће већим делом људи бити машине. Ово брише границе живота и смрти јер ће на овај начин бити омогућено да људи живе стотину година. Сви повређени делови тела моћи да буду замењени, а пре самог рођења, ембрион ће моћи да буде тако модификован да ризик од било какве болести буде готово непостојећи.

Виртуелна реалност постаје једина реалност

ЖИВОТ У ВИРТУЕЛНОЈ РЕАЛНОСТИ

Као последњи корак у еволуцији и крајњи напредак човечанства, футуристи предвиђају да ће човек одбацити своје физичко тело и да ће живети у рачунару. Људи ће имати могућност да аплоудују свој ум на рачунар као што то данас чинимо са свим подацима. На овај начин човек постаје вечан јер ће сећања, искуства и знања бити дигитализована и заувек сачувана у огромним машинама. Овде се поставља питање да ли је човек и даље човек уколико више не постоји тело или нас људима чине наша меморија и искуства која смо током живота скупљали?

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА КАО ДОМИНАНТНА ВРСТА

Пре него што се људски живот измести у рачунаре, роботи ће постати најважнији изум, али и највећа претња. У Јапанској осигуравајућој фирми, Fukoku Mutual Life Insurance, још почетком године радници су почели да бивају мењани системом вештачке интелигенције. Постоји бојазан да ће у будућности роботи преузети превласт над радним местима и да уколико не буду правилно програмирани, човек може изгубити статус најдоминантније врсте на планети. Вештачка интелигенција биће у стању да обавља готово сваки посао без грешке, па ће тако људи пре бирати прецизног робота хирурга него да живот препусте у руке човеку који је склон грешкама.

Једини послови које футуристи виде као оне који могу опстати јесу послови који захтевају креативност. Засад није могуће тврдити да би се вештачкој интелигенцији икако могао усадити механизам за креативност, већ да би све што она створи, била хладна реплика онога што већ постоји.

Тина Натарош

Фотографије: Pixabay

Leave a comment