Да ли си некада пожелео да одеш у Норвешку, aли су ти рекли – немој! Тамо је увек хладно! Ја сам отишла да проверим да ли је заиста тако.

Осло, Фрогнер парк

Био је то септембар. Према најавама оних који никада нису крочили на тло ове прелепе земље требало би да је већ обавијена снегом и ледом. Није било тако. Дочекале су ме пријатне јесење температуре, сунце довољно јако да се може ићи и на плажу. Осло је предиван у јесен. Издвајам три места која су ми се посебно допала током мог боравка у земљи Викинга.

  1. Плажа Соренга

Осло је смештен на рубу истоименог фјорда. Море се не простире као непрегледна површина којој се не назире крај. Оно проналази пут између стена, вијуга попут реке. Фасцинантна је његова боја. Није плава, није провидна, већ је модрозелена. Горе, на северу, вегетација је другачија. Сунце другачије греје. Тако је и боја мора и подводног света нама необична. Уместо пешчане плаже изграђени су дрвени докови. Био је септембар. Ставила сам руку у воду, стресла се од њене хладноће и одлучила да ћу само да се сунчам када се неко до мене залетео и уз вриску скочио у воду. Норвежанима је очигледно довољно топла за купање.

Да ли је сувише хладно за купање у септембру на плажи Соренга?
  1. Краљевска палата

Изграђена је у првој половини 19. века. Уздиже се на крају главне улице у Ослу која се зове Улица Карла Јохана у част једног од норвешких краљева. Испред палате се уздиже статуа тог владара, краља Норвешке и Шведске, на коњу, а на постољу је уклесано „Љубав народа је моја награда“. Око палате су краљевски војници. Обратила сам се једном од њих питањем: „Добар дан, господине. Да ли је дозвољено фотографисање са Вама?“. Није се ни померио, само је наглашено трепнуо у знак одобравања. Фотографисала сам се, захвалила и крајичком ока ухватила благи војников осмех. Па, шармантни господине, и Ви сте мени улепшали дан! Око палате се на 22 хектара простире парк са неколико мањих вештачких језера од којих се једно назива „Краљево огледало“. Занимљиво је то да, како се палата налази на узвишењу, део улице се током зиме затвара и претвара у скијашу стазу. Наравно да Норвежани опако скијају! И по снегу и по сувом времену, посебном врстом скија које на себи имају мале точкове. Они просто скијање обожавају у било ком облику!

Краљевска палата је окружена парком који је отворен за посетиоце
  1. Фрогнер парк

Иако је краљевски парк импресиван, ипак је Фрогнер парк тај који носи титулу најлепшег. Највећи је парк у Ослу на површини од 45 хектара. Украшен је композицијом од 212 бронзаних и гранитних скулптура које носе име по архитекти који их је осмислио, Густаву Вигеланду, заједно са фонтанама, мостовима и капијама. Скулптуре приказују етапе људског живота и наше емоције – од рођења до смрти, љубави, мржње, туге, среће… једна од њих је временом постала симбол парка, а потом и целог града. Ради се о „Бесном дечаку“. Ипак, најимпознатнија је централна фигура „Монолит“ која се уздиже на висину од 17.3 метра. Исклесана је из једног камена, а приказује „циклус живота“, испреплетана људска тела.

Фрогнер парк, Монолит – централна фигура испреплетаних тела

Где год да путујете, најбољи начин да упознате неки град јесте да му се вратите у пролеће, јесен, зиму…откријте га у сваком годишњем добу и тек тада ћете знати да ли вам се заиста допада. Ја сам се у јесење Осло заљубила!

Текст и фотографије: Јелена Врцељ

Leave a comment