Нови Сад је већ познат по занимљивим дешавањима, а једно од њих је и недавно основана школа циркуса.

Школа циркуса
Весела екипа на бесплатним радионицама циркусних акробација које се одржавају у школи циркуса

„Људи мисле да је циркус скупштина и да су циркус животиње, а није ни једно ни друго. Ми смо представници савременог циркуса“, речи су едукаторке једине школе циркуса у Новом Саду Мире Бебе Добрковић. 

Разноразне вештине и акробације

У недавно реализованој школи циркуса постоје две групе – деца од девет до 13 година и студенти глуме са Академије уметности. Од октобра двапут седмично у Западном холу Спенса они могу да науче разноразне уметничке циркуске вештине: базична акробација, акробатика по поду, у ваздуху, на свили, на рингу, акробаланс, штуле, жонлглирање, моноцикл, разне врсте жонглирања и још много тога. Програм су заједнички осмислили Центар за развој циркуске уметности „Лудифико” и „Креативни погон“, а реализују га уз подршку Градске управе за културу и Фондације „Нови Сад 2021”.

„Деца која одрастају у Србији имају могућност да постану шта пожеле у будућности, сем циркуског уметника и то ми сада желимо да променимо“, рекла је едукаторка Мира Беба Добрковић и додала како је Фондација омогућила гостујућег предавача из Француске што је, како каже, јако битно јер је завршио циркуске академије у Европи.

Разиграна група циркуских уметника! 🙂

Омиљена акробација – свила

Тринаестогодишњакиња Бојана Миљевић узбуђено препричава своју анегдоту. „Видела сам на телевизији свилу и јако ми се допала што сам и рекла мами. Она је то схватила превише озбиљно, што и није толико лоше јер сам захваљујући њој данас овде, и уписала ме је само одједном на циркус. Прво сам била зачуђена, а онда сам после била срећна, јер ово вреди и јако ми се све свиђа“, објашњава Бојана и додаје како јој је свила и остала омиљена акробација.

Циркус-театар

Едукатори су нагласили како су пројекат замислили и за студенте глуме јер сматрају да је њима преко потребно да науче циркуске вештине, јер је циркус сада циркус-театар. У КУД-у „Светозар Марковић“ 9. децембра у 19.00 биће приказана прва представа једине школе циркуса у Новом Саду.

 

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment