Од 1. до 30. новембра сви заинтересовани ће имати прилику да допринесу увећању слободне онлајн енциклопедије – Википедије, тако што ће на последњем такмичењу ове енциклопедије написати чланак о некој знаменитој жени.

               Победи и ти на Википедији!

Потребно је написати биографију неке научнице, књижевнице, уметнице, историчарке… Траже се чланци – биографије оних жена које нису довољно заступљене у највећој интернет ризници знања, а оставиле су значајан траг својим радом и делом.

Овог пута Википедија се придружује глобалним акцијама повећања видљивости жена на Википедији!

Правила и смернице:

  • Такмичари имају слободу у избору тема чланака о којима ће писати.
  • Сви чланци треба да буду написани у складу са политикама и смерницама Википедије, што између осталог подразумева коришћење енциклопедијског стила писања и навођење извора.
  • Будући да је ово такмичење у писању нових и допуњавању постојећих чланака, неће бити признати чланци пребачени са хрватске, бошњачке или српскохрватске Википедије или написани ботовима.
  • Током трајања такмичења или након завршетка истог сви такмичари и такмичарке прилажу списак чланака које су написали у креираној евиденцији. Чланови жирија прегледаће све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од нула до пет, а затим ће оцену помножити са бројем бајтова новог или допуњеног чланка.

Право на награду добијају прва три корисника са највише бодова, а доделиће се и две похвале за допринос такмичењу. Чланови жирија, који доносе коначну одлуку о победницима, су искусни уређивачи Википедије које бира Викимедија Србије.

Сви регистровани корисници и кориснице могу да учествују у такмичењу.

За сва додатна питања у вези са одабиром теме, референцама, пиши на мејл kancelarija@vikimedija.org.

Важна напомена:

С обзиром на то да се кориснички допринос у бајтовима разликује уколико је чланак писан ћириличним, односно латиничним писмом, жири ће током прегледања узети ову чињеницу у обзир, тако да ће код оних чланака који су писани латиничним писмом, у резултатима бити приказани доприноси у бајтовима као да су чланци писани ћирилицом.

Извор: iserbia.rs

Leave a comment