Главни град Шпаније је овековечен мнoгобројним делима познатог архитекте  Антонија Гаудија. Ипак, ми смо одабрали три места која просто мораш да видиш!

 

Каталонски трг је најпознатији трг у Шпанији

Барселона броји око милион и 600.000 становника и налази се на североистоку Шпаније, а њене обале запљускује Средоземно море. Један од најпознатијих житеља овог града је био архитекта Антонио Гауди који је живео и стварао у другој половини 19. и првој половини 20. века.Оставио је град окићен многобројним уметничким здањима која и данас привлаче туристе из целог света. Прочитај топ три Гаудијева дела која обавезно мораш посетити ако се нађеш у Барселони.

1.    Кућа Батљо

Изграђена је између 1905. и 1907. године. Због фасаде која подсећа на кости зову је и „Кућа костију“. Ово није једина њена необичност. Унутрашњост је препуна неправилних облика који су главна одлика Гаудијевог стваралаштва. На улазу добијаш мобилни телефон и слушалице преко којих ћеш видети како је кућа некада била намештена и чути чему је служила свака од просторија. Како је природа била непресушна Гаудијева инспирација, то се манифестовало и у несвакидашњој кући. Пењући се на више спратове можеш видети да је унутрашњост обложена плавим плочицама, те имаш осећај да си у базену. Гауди је одлучио да на врх куће уместо класичних црвених црепова постави провидна стакла ради додатног природног осветљења у кући.

Чак су и димњаци права ремек дела у сладку са остатком куће

Права сензација је кров који је претворен у терасу са које се архитекта дивио Барселони. Целокупан изглед подсећа на леђа змаја, а шареноликости доприноси и необичан изглед димњака. Гауди их је украсио разнобојним камењем и груписао тако да допринесу лепшем изгледу целокупне површине крова – терасе.

2.    Саграда фамилиа

Ова величанствена црква чији је камен темељац постављен давне 1882. окупирала је Гаудијев ум током 43 године. Чак и након његове смрти архитекте су наставиле да, по цртежина и макетама које је Гауди направио, изграђују ову величанствену цркву. Нажалост, већина његових нацрта је уништена током Шпанског цивилног рата који је трајао од 1936. до 1939. године. Ипак, изградња се наставља захваљујући донацијама верника широм света, а првенствено Шпанаца.

Стубови подсећају на дрвеће, а игра светлости чини да се осећате као у бајци

Увек проналазећи инспирацију у природи, Гауди је унутрашње стубове, који подупиру целу грађевину, направио налик на дрвеће како би они који се налазе унутра имали осећај да су у шуми. Посебност је и игра светлости која се прелама кроз витраже црвене, зелене, плаве и жуте боје. На фасадама које приказују слике из живота Исуса, Девице и других библијских личности, има толико детаља да би вам били потребни дани да их све уочите. Папа Бенедикт XVIје 2010. посетио цркву и дао јој статус мање базилике.

3.    Парк Гуел

Поштоваци Гаудијевих дела су га уврстили у најлепши и најинтересантнији парк у Барселони. Када је коначно завршен након 14 година изградње, није доживео успех какав му је предвиђан. Гроф Еузеби Гуел је желео да створи место окупљања шпанске аристократије, па је првобитно планирана изградња 60 кућа које би окруживао парк. Како идеја није наишла на очекиван одјек, напослетку су изграђене само две куће од којих је једну купио Гауди. Она је данас претворена у музеј под називом „Црвени торањ“. Парк прелази из руку породице Гуел у јавно добро 1920. године и од тада је отворен за посете. Гаудијева фасцинираност змајевима је још једном дошла до изражаја, па тако на улазу у парк уочавамо великог, шареног змаја. Он није једина животиња у овом простору. Рукохват главног и највећег балкона подсећа на змију.

Парк Гуељ је носи сва обележја Гаудијевог стваралаштва

Завршетак изградње Саграде фамилије се предвиђа 2026, на стогодишњицу Гаудијеве смрти. Ипак, ово није разлог да чекаш до тада – правац Шпанија!

Текст: Јелена Врцељ

Фотографије: Јелена Врцељ, www.bcneventsandcrawls.com

Leave a comment