Ако пратиш модни свет, име Срђана Швеља ти је сигурно познато. А да ли ти је познато шта представља на овогодишњој недељи моде која је управо почела? Прочитај интервју и сазнај!

Осим каријере у свету моде, Срђан је успешан и на другим пољима

Овогодишњи фестивал моде и дизајна, „Serbia Fashion Week“ отворен је ревијом модног стилисте – Срђана Швељо. Овај модни стилиста је као и досад, у своју ревију укључио и приказао младе људе, и то чак 25 младих дизајнера који су на вешт начин приказали његове креације. Осим што је модни стилиста и уредник, Срђан Швељо је 11 година радио на радију као аутор, ди-џеј и музички уредник, а уредник је и сајта UrbanLook. Срђан је познат и по томе што је стилизовао многе модне странице познатих часописа, а у свету моде га знају по необичним стајлизима за мушкарце. Пре почетка саме ревије, попричали смо на кратко са њим.

Какву улогу у Вашој каријери има највећа модна манифестација у региону и пета по величини недеља моде у Европи – „Serbia Fashion Week“?

Светлана Хорват, која стоји иза целог овог пројекта, дала ми је прилику да искажем неке своје идеје и начин на који ја доживљавам моду. Окренут сам првенствено мушкој моди и промовисању мушких дизајнера тако да на „Serbia Fashion Week-u“ имам сада прилику да представим управо то. Много младих, креативних људи због чега сам заиста пресрећан.

Шта ћете представити публици на овогодишњем „Serbia Fashion Week-u“?

Моју ревију ће приказати 25 младих дизајнера, а имам чак и неке госте из Шпаније и Хрватске. Биће врло необична мода! Оно што ће бити занимљиво јесте бенд „Спутњик“ који је из Новог Сада и који ће пратити уживо на сцени све. Мислим да ће бити занимљива прича, а инспирација ми је била епоха 80. године што ћу стајлингом све и испратити.

И на овом „Serbia Fashion Week-u“  сте се потрудили да промовишете младе дизајнере. Зашто?

Ја увек гледам да промовишем кроз свој рад младе људе. То радим већ последњих 15 година зато што знам да немају прилике да се покажу, а све је мање медија који им посвећују пажњу. Увек се врте та велика и знана имена, а мислим да је неопходно младима дати подршку.

Малчице смо завирили у бекстејџ током Срђанове пробе

Пошто се Ви бавите мушком модом, каква је ситуација у Србији по том питању и да ли догађај оваквог типа може побољшати стање?

Многи дизајнери су схватили колико ја то озбиљно радим и желим да их промовишем све више и онда се сви више и окрећу мушкој моди. Овај пут у колекцији имам много неких нових дизајнера и лепо је што инспиришем овом причом и дизајнере који раде женску моду. Дешава да онда они направе и нешто мушко, што је добро, јер мислим да је у женској моди мало је презасићена прича. Ипак је ово нешто ново и другачије.

Шта бисте поручили младићима и девојкама које занима ова професија?

Да буду слободни, да се ничега не плаше, да раде оно што желе и да ће сигурно доћи до неког успеха. Временом ће остварити неке од жељених амбиција.

Kристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи

 

Leave a comment