Највећа модна манифестација у региону и пета по величини недеља моде у Европи „Serbia Fashion Week“ започела ревијом Новосађанина Срђана Швељо. 

Ревијом Срђана Швељо започео ревијални део „Serbia Fashion Week-а“

Након што је у понедељак у Београду, „Serbia Fashion Week“  отворен конференцијом „Брендирање модом“, јуче се наставио програм овог интернационалног фестивала моде и дизајна у Конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма. Током прве ревијалне вечери колекције које су мамиле уздахе публике приказали су Срђан Швељо, Властимир Јованов, Tuya Purvee из Молдавије, Мирна Посавчевић из Хрватске и Carmichael Byfield из Холандије.

Ревија са 25 младих дизајнера

Прво вече отворио је наш модни стилиста Срђан Швељо, познат по сјајним мушким моделима. Његова нова колекција коју је на ревији изнело 25 младих дизајнера се, судећи по реакцијама, свидела публици. За Омладинске новине, тик пред ревију, Срђан описује шта је припремио за публику. „Имам неке госте из Шпаније и из Хрватске. Биће врло необична мода, а оно што ће бити занимљиво јесте бенд Sputñik који је из Новог Сада и који ће пратити уживо на сцени све. Мислим да ће бити занимљива прича“, казао је Срђан и додао како му је инспирација била епоха 80. године.

Пред сам, за њега први „Serbia Fashion Week“, разговарали смо са узбуђеним младим дизајнером Немањом Мијановићем

Познато је да Срђан Швељо често истиче и за своје ревије приказује младе дизајнере. Овог пута њих је 25, а ми смо разговарали са Немањом Мијановићем који каже како ова ревија има велики значај за њега. „Ово ми је први Fashion Week и веома ми је битно и значајно јер велики број људи, били они стилисти, агенције или просто људи који имају неко име у овом граду или држави могу да ме виде. Надам се да ће ова ревија утицати на то да одем корак унапред“, нагласио је Немања и отишао иза сцене како би се припремио за ревију. Срђан је за Немању припремио, како он каже, дугу, плаву јакну са чудном торбом и чизме.

Брендирање Србије

Председница Националне коморе за моду Србије и „Serbia Fashion Week“ Светлана Хорват истакла је значај ове манифестације, описујући ситуацију коју је доживела. „Пре неких десет година када бих била на Париској недељи моде, или московској или америчкој или било којој и рекла да сам из Србије и нагласила моду и модне креаторе, они би се сви чудно запитали да ли ми овде уопште имамо моду. Данас, када одете било где, када кажете српска мода – „Serbia Fashion Week“, они кажу: да, имате сјајне таленте. Е ,то је брендирање“, са поносом говори Светлана и додаје како брендирање Србије као модне дестинације утиче и на туризам и економију.

Поносна председница Националне коморе за моду Србије и „Serbia Fashion Week“ Светлана Хорват

Шта нас очекује?

Ових дана ће сви љубитељи моде имати прилику да присуствују разноразним семинарима, a програм Недеље моде у среду почиње семинаром менаџера Миланске школе моде Дејвида Форлонија у 17 часова. У 18 часова следи Show room као и Pop Up Store „Refresh your style”. Наташа Жупац из Србије и Сања Величковић из Словеније представиће своје креације од 19 часова. Од 20 часова почињу ревије „Зага” и „Pena Cotoure” из Србије, а програм ће затворити Милена Вујачић из Црне Горе и српски „Прик”.

Карте за преостале дане могу се купити на свим продајним местима „Гигс тикса”, као и путем њиховог сајта.

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи

 

 

Leave a comment